Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, reagirala je u ponedjeljak na izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića glavnom ravnatelju KB-a Dubrava: "Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru." Iz Ministarstva zdravstva stigla je ministrova reakcija.

Galerija +0 Milan Kujundžić u KB-u Dubrava (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

''Svim medicinskim sestrama pristupam s uvažavanjem i duboko cijenim njihov rad i predanost. Iskreno mi je žao ukoliko se netko osjetio povrijeđen, ali me isto tako kulturološki i sociološki brine ako netko interpretira kao 'seksistički ispad' kolegijalni i prijateljski pozdrav, te u šali izrečen kompliment glavnoj sestri da je 'mlada i lipa' i nakon što 37 godina časno i požrtvovno radi kao medicinska sestra. Ja kao liječnik dobro znam koliko je važan i odgovoran posao medicinske sestre i nipošto ne želim da se moje riječi interpretiraju kao podcjenjivački stav prema mojim kolegicama. Izražavam žaljenje ako je prijateljski pozdrav izrečen u šali mojoj kolegici s kojom sam radio u KB Dubrava više od 25 godina, bio neprimjeren'', stoji u izjavi ministra Milana Kujundžića koja je stigla iz Ministarstva zdravstva.

Vezani članci Bolnički hodnik (Foto: Dnevnik.hr) "Nijedna bolnica u Hrvatskoj bez ovoga ne može funkcionirati. Dosad smo već imali nekoliko inspekcija..." Medicinska sestra, ilustracija Jedna sestra na 20 pacijenata: "Ne možemo se teleportirati, niti imamo osam ruku. Nije čudo da se pacijenti žale"

Podsjetimo, Pravobraniteljica je u ponedjeljak istaknula kako je primila pritužbe građana/građanki i upite medija vezano za komentar ministra zdravstva Milana Kujundžića: ''Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru'', a koji je uputio glavnom ravnatelju KB-a Dubrava prilikom nedjeljnog posjeta bolnici u povodu Svjetskog dana bolesnika.

"Vrijednost medicinskih sestara i njihov doprinos društvu sigurno se ne mjeri njihovom mladošću ili ljepotom, već stručnošću i brigom za bolesne. Budući da se na taj način ne bi komentirala muška osoba temeljem svoje struke, izjava ministra temelji se na seksističkom poimanju ženske uloge isticanjem, za medicinsku sestru, potpuno nevažnih karakteristika", istaknula je Višnja Ljubičić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju