Ministarstvo vanjskih poslova (Foto: Slavko Midžor/PIXSELL)
Ministarstvo vanjskih poslova (Foto: Slavko Midžor/PIXSELL) Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozvalo je u ponedjeljak veleposlanicu Republike Srbije u Zagrebu kako bi se srbijanskoj strani izrazio prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna 2019. godine, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo.

Vezani članci Slika nije dostupna Nesreća u Srbiji: Autobus pun vojnika sletio s ceste, više ljudi ozlijeđeno Slika nije dostupna EVAKUACIJA HRVATA IZ TUNISA Odmah se vraća tek njih 7, ostali ne odustaju od ljetovanja

"Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti, te bez poštivanja propisanog postupka najave. Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, Ministarstvo je izrazilo prosvjed, navedeni događaj ocijenilo provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije", javili su iz Ministarstva i dodali da Srbija nije u stanju suočiti se s prošlošću. 

"Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina", zaključili su. 

Izaslanstvo Vojske Srbije, koju čine zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu je zaustavljeno na ulasku u Hrvatsku. Izaslanstvo je putovalo na obilježavanje jasenovačkih novomučenika. Hrvatska strana tvrdi da nisu najavili dolazak, a Srbi tvrde da je dolazak bio najavljen.