Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odore nisu bile jedini problem

Ravnatelj policije otkrio zašto izaslanstvo Vojske Srbije nije moglo ući u Hrvatsku, oglasio se i Vučić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstvu Vojske Srbije, koju čine zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na srbijansko Ministarstvo obrane.

Izaslanstvo je putovalo na obilježavanje jasenovačkih novomučenika i bilo je najavljeno.

Na granici na prelazu Batrovci - Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena, navodi Tanjug.

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su izaslantvu rekli da ih ne mogu unijeti, navodi agencija.

Pročitajte i ovo Ana Brnabić (Foto: AFP) Na komemoraciji Brnabić: ''Za ne vjerovati je, ali živimo u vrijeme kada mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg''

Pročitajte i ovo Komemoracija u Jasenovcu (Foto: Dnevnik.hr) komemoracija žrtvama Plenković u Jasenovcu: "Tu smo da osudimo zločin i režim u kojem su postojali logori poput Jasenovca"

Članovi izaslanstva VS-a bili su spremni ostaviti odore i produžiti put u civilu, no carinici su im rekli da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi Tanjug.

Ravnatelj policije: "Nije bilo službene najave"

Glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, na obilježavanju 29. godišnjice osnutka ATJ Lučko komentirao je vraćanje srpskih vojnika, koji su krenuli u Jasenovac, s graničnog prijelaza Bajakovo natrag u Srbiju. Milina kaže da vojnici nisu najavili prelazak granice.

"Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru Hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi", rekao je Milina.

Oglasio se i Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je slučaj, rekavši da se "Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu.

Dodao je da će u Donjoj Gradini, na teritoriju Republike Srpske, biti izgrađen memorijalni centar. "Moramo brinuti o tome da nam nitko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima", rekao je Vučić novinarima, dodajući da će biti snimljeni i prvi filmovi o Jasenovcu, piše Blic

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene