Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u Vojvodini

Veleposlanica Srbije odbila primiti hrvatsku notu, Vučić poručio: "Kad u Hrvatskoj nemaju što raditi, izmisle nešto protiv Srba"

Aleksandar Vučić i Mira Nikolić (Foto: Pixell)
Aleksandar Vučić i Mira Nikolić (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova regiralo je u četvrtak notom na fizički napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskoj Sonti, ali ju je srbijanska veleposlanica u Zagrebu Mira Nikolić odbila primiti, priopćio je Zrinjevac.

MVEP u priopćenju navodi da je danas na Zrinjevac pozvana srbijanska veleposlanica kako bi joj se uručila nota "zbog, prema dostupnim informacijama, etnički motiviranog fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti iz Sonte u nedjelju 24. prosinca 2017. koji je za posljedicu imao tjelesne ozljede".

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Napad na hrvatske prostorije u Vojvodini Demolirao prostorije Porazbijao prozore i pisao grafite s četiri slova S: Policija uhitila napadača na prostorije Hrvatskog doma u Vojvodini

Srbijanska veleposlanica odbila je primiti notu tvrdeći da se nije radilo o etnički motiviranom napadu.

MVEP ističe kako očekuje da dužnosnici i institucije Republike Srbije žurno i objektivno utvrde sve činjenice i poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom te naglašava kako će "pozorno pratiti nastavak postupanja u rasvjetljavanju svih okolnosti ovog incidenta".

Srbijanska policija priopćila je u srijedu da napad na mladiće u Sonti nije nacionalno motiviran i da je identificirala počinitelje.

Danas je i premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade osudio napad.

"Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti", naglasio je premijer.

O napadu na Hrvate u Sonti javnost je izvijestio predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u utorak.

Vučić: "Kad u Hrvatskoj nemaju što raditi, izmisle nešto protiv Srba"

Incident u Sonti i prosvjednu notu Hrvatske komentirao je danas na otvaranju jedne tvornice u Srbiji i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

"U potpunosti su prema podacima našeg MUP-a izmislili međunacionalni karakter sukoba u Sonti. I što da radite, to je očito, kad u Hrvatskoj nemaju što raditi, kažu nešto protiv Srba. Ništa novo, ništa se tu promijenilo nije", komentirao je Vučić.

Podsjetio je na izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je rekla da u vrijeme blagdana ne treba slati konfliktne poruke.

"Ja sam mislio da su pričali o nekonfliktosti za blagdane pa su podnijeli protestnu notu za nešto što su izmislili. Ali neka rade svoj posao. Mi ćemo se truditi izbjeći konflikte. Ovima u Zagrebu očito smeta istina", kazao je Vučić.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene