Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku Nove TV potvrdio je da su negativna testiranja osmogodišnje djevojčice koja je zbog sumnje u koronavirus smještena u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević''. Dodao je da će Ministarstvo zdravstva u nedjelju izdati i nove upute za postupanje prema građanima koji u Hrvatsku dolaze iz Italije.


Osmogodišnja djevojčica koja je smještena na Kliniku za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu negativna je na koronavirus, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš. Negativni su i rezultati testiranja njezine majke.

Vezani članci cijepljenje - 2 Dnevnik Nove TV doznaje: Iako platforma CijepiSe nije ispunila očekivanja, Ministarstvo zdravstva i Vlada od nje ne odustaju Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga Beroš tvrdio da je 80 posto stanovnika Rovinja cijepljeno, gradonačelnik ga demantira: "Ne znam otkud mu taj podatak"

Beroš se osvrnuo i na situaciju sa susjednom Italijom u kojoj su dosad tri osobe preminule od koronavirusa. ''Uvođenje talijanske karantene za Hrvatsku znači manju opasnost, s obzirom na to da se ograničava kretanje građana'', kazao je Beroš.

Ministar dodaje da će se, sukladno mjerama koje je poduzela susjedna Italija, organizirati prihvat hrvatskih i talijanskih državljana koji dolaze iz tih regija na drugačiji način. ''Imamo osnovu za uvođenje zdravstvenog nadzora sa ili bez ograničavanja kretanja i karantene za osobe koje su bile u žarištu ili u kontaktu sa zaraženima. Danas ćemo dati nove upute za postupanje prema onima koji dolaze iz Italije'', istaknuo je Beroš.

Ministar objašnjava da će se za građane koji u Hrvatsku dođu iz Italije odlučivati je li ih potrebno smjestiti u karantenu ili će se samo izdati rješenje o zdravstvenom nadzoru s ili bez ograničenja kretanja.

''Imamo dovoljno zaštitne opreme''

Ministarstvo zdravstva izdat će i preporuku školama da se ne preporuča odlazak na školske ekskurzije i izlete u Italiju. ''Moramo uvažiti nove okolnosti. Svjedoci ste da je u roku od jednog i pol dana situacija u Italiji eskalirala'', istaknuo je Beroš.

U Hrvatsku u ponedjeljak ujutro dolazi 22 kineskih državljana koji na gradilište Pelješkog mosta donose dizalice i opremu, a tijekom vikenda je u Rijeku stiglo i mnogo Talijana zbog Riječkog karnevala. ''Mi u ovom trenutku nemamo infekciju i zabraniti dolazak talijanski turistima u Rijeku nije bilo moguće. Međutim, iz trena u tren pratimo situaciju i sukladno tome mijenjamo naše odluke'', objasnio je Beroš i istaknuo da je otvorena i mogućnost zatvaranja granica.

''Važno je napomenuti da više od 80 posto bolesnika zaraženih koronavirusom razvijaju samo blažu kliničku sliku, poput gripe. Većina niti ne zna da je preboljela bolest uzrokovanu koronavirusom'', kaže ministar i ističe da su najugroženiji stariji i oni slabijeg imunosnog sustava. ''Apsolutno imamo dovoljno zaštitne opreme'', poručuje Beroš.

Na kruzeru Diamond Princess, koji je od početka veljače u karanteni u japanskoj luci Yokohama, još uvijek se nalazi četvero Hrvata. Ministar zdravstva kaže da oni kruzer mogu napustiti tek nakon odluke japanskih vlasti. ''Kada budu otpušteni, naše Ministarstvo vanjskih poslova će organizirati prihvat, a mi ćemo postupati kao i u dosadašnjim slučajevima, vjerojatno primjenom selektivne karantene'', rekao je Vili Beroš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr