Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro odluka

Stigao je službeni prijedlog za ukidanje pandemije

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Ranko Suva/Cropix
Ministar zdravstva Vili Beroš Vladi je predložio proglašenje kraja pandemije, a odluka bi vrlo vjerojatno mogla biti donesena već u četvrtak.

Kako neslužbeno doznajemo HZJZ je predložio ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja pandemije.

To je bilo i očekivano nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u petak proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu.

Pročitajte i ovo Petra Buljan Čeka se idući potez Što se točno mijenja nakon objave WHO-a o koroni? "I dalje ćemo nositi maske kad idemo u bolnicu ili ljekarnu, ali pitanje je dokad će to trajati"

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak Nova odluka o COVID-u Krunoslav Capak o objavi WHO-a: "Ovo nije kraj pandemije. Virus je još uvijek među nama"

Ministarstvo zdravstva predvođeno ministrom Vilijem Berošem predložilo je Vladi da proglasi kraj pandemije te ga poslalo u Vladinu proceduru, odnosno na međuresorno mišljenje.

Kako se govori odluka bi vrlo vjerojatno mogla biti donesena u četvrtak.

Više nije izvanredna globalna zdravstvena opasnost

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je objavila da koronavirus više nije izvanredna globalna zdravstvena opasnost.

Odbor za izvanredna stanja međunarodnih zdravstvenih propisa WHO-a raspravljao je o pandemiji u četvrtak na svom 15. sastanku vezanom uz koronavirus. Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus složio se da treba okončati proglašenje izvanrednog stanja za javno zdravlje od međunarodnog značaja ili PHEIC.

Tada se o objavi WHO-a očitovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

"Nije kraj pandemije iz razloga što je virus među nama i zato što ga ima u čitavom svijetu, ali se smatra da više nema potreba za prekograničnim mjerama i da države mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće. Dolazi vrijeme da proglasimo kraj pandemije i da se prema ovoj bolesti i virusu ponašamo kao svim drugim virusima koji su trajno među nama", rekao je Capak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene