Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima nade

Kujundžić: "Pokušat ću sa sindikatom dogovoriti isplatu duga liječnicima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Vrhovni sud odlučio da liječnici imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak da će pokušati definirati načine kako riješiti taj problem s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS).

Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad, što znači da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i kod obračuna redovnih sati.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Legitimno, ali... Ministarstvo o štrajku liječnika: "Udaljava nas od unaprjeđenja zdravstvenog sustava" Slika nije dostupna Ispred Ministarstva "UKINITE ROBOVLASNIČKE UGOVORE" 300 liječnika održalo prosvjed

Kujundžić je Hini rekao kako iz te odluke proizlazi da će se prekovremeni rad liječnika morati drugačije platiti, te najavio da će pokušati riješiti taj problem s HLS-om.

"Ministarstvo zdravstva pokušat će u razgovoru s HLS-om definirati kako riješiti taj dug, kojom dinamikom i u kojem roku", rekao je Kujundžić dodavši kako je sadašnja Vlada naslijedila taj problem od one iz 2013. godine.

Dosad je više od 4000 liječnika pokrenulo sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a u korist liječnika presuđeno je više stotina pravomoćnih presuda.

Ukupni dug liječnicima oko 1,5 milijardi kuna

Procjenjuje se da se ukupni dug prema liječnicima zbog krivo obračunatih prekovremenih stati kreće oko 1,5 milijardi kuna.

Odluku Vrhovnog suda već su pozdravili Hrvatska liječnička komora (HLK) i HLS.

"Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika. Vrhovni sud potvrdio je da su liječnici bili u pravu. HLK je osigurao financijsko pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda", izjavio je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić izjavila je kako je potvrđeno ono što su cijelo vrijeme tvrdili - da liječnicima krivo obračunavaju prekovremene sate.

Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, oni moraju razmisliti kako i kada će nam isplatiti zarađeno, poručila je Čulinović-Čaić. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene