Provjerimo kako izgleda "osobna karta" našeg zdravstvenog sustava. Svi pričaju da je medicinara malo, no koliko njih doista radi u sustavu?

Galerija Nedostatak medicinskih sestara i tehničara (Foto: Dnevnik.hr) Podaci o zaposlenosti liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Dug u zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) +0 Ovih liječnika najviše nedostaje (Foto: Dnevnik.hr)

U Hrvatskoj imamo 62 bolnice. Dobar dio njih muku muči s nedostatkom kadra. U ovom trenutku u registru komore sestara je 40.248 medicinskih sestara i tehničara s važećim odobrenjima.

Vezani članci Hrvoje Gašparović - 3 Velik uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: "Ovakva operacija uvijek je utrka s vremenom. Treba svima skinuti kapu" Cijepljenje medicinara - 5 Jesu li bolnice spremne za novi val koronavirusa? Pacijenti traže ista pravila za sve: "Mislim da bi se trebali liječnici cijepiti. Ako traže to od nas, trebali bi i oni"

Procjenjuje se da ih u sustavu nedostaje oko 12 tisuća da bi se ispunile norme koje propisuje EU. Ni s liječnicima nije mnogo bolje.

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, u javnom sustavu zaposleno je 13.613 liječnika. Od tog broja ih je 13.342 zaposleno u redovitom radnom odnosu, dok je 271 liječnik umirovljenik koji radi do četiri sata.

Prema podacima komore, liječnici specijalisti odrade više od 3 milijuna prekovremenih sati na godinu, a iz toga su izračunali da ih nedostaje 2000.

Najviše nedostaje pedijatara, anesteziologa, radiologa, liječnika obiteljske medicine i ginekologa. Pored takvih brojki, ne zvuči dobro da će se u sljedećih deset godina umiroviti čak 4000 liječnika, najviše doktora obiteljske medicine.

Što se tiče duga u zdravstvu, posljednji podaci kažu da je on prešao 8 milijardi kuna. Iskustva u posljednja dva desetljeća pokazala su da je država svake dvije godine sanirala zdravstvo s najmanje dvije milijarde kuna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Ovaj je liječnik završio na sudu jer - previše radi: "Da ne radimo prekovremeno, nastupio bi totalni kolaps" Igor Tripalo (Foto: Dnevnik.hr) +0 Igor Tripalo i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju