Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u pravosuđu

Suci kane u štrajk, ministar otkrio koliko će rasti plaće dijelu njihovih kolega

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je, u četvrtak prije sjednice vlade, da ministarstvo predlaže povećanje koeficijenta pravosudnim dužnosnicima i osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima te da će mjesečno povećanje plaća prvostupanjskih sudaca iznositi 513 eura.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je rekao da su svjesni problematike plaća sudaca i drugih drugih pravosudnih dužnosnika, a iz tog razloga su, kaže, i pokrenuli izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

"Svjesni smo i toga da suci prvog stupnja odrađuju najveći dio posla unutar sudstva, a isto tako i državni odvjetnici unutar državnih odvjetništva", kazao je Malenica u izjavi za medije uoči sjednice Vlade.

Prijedlog ministarstva, koji ide u proceduru, povećat će koeficijent pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21, osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima za 8 posto, uz dodavanje određenih materijalnih prava koje suci dosad nisu imali.

"Kada se povećanja i dodaci skupe na mjesečnoj razini za prosječnog suca prvog stupnja to povećanje bi iznosilo 513 eura, dok bi za suce viših sudova bilo nešto manje", naveo je.

Podsjetio je da je Ministarstvo pravosuđa po pitanju plaća sa sucima počelo razgovor još prošle godine, gdje su predložili određena povećanja koja su predstavnicima sudaca bila prihvatljiva.

"Međutim, zbog modela na koje je to povećanje išlo, odustali smo i zapravo pokrenuli novu proceduru kroz izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika", objasnio je.

Rasprava o statusu pravosudnih dužnosnika, kaže, ide u dva koraka.

U prvom koraku je navedeno povećanje koje ide u hitnu proceduru, a drugi korak, koji ide do kraja godine, je indeksacija odnosno stupnjevanje pravosudnih dužnosnika prvoga stupnja.

U drugom koraku je riječ o raspravi o određenim materijalnim pravima i ujednačavanju koeficijenata sudaca specijaliziranih sudova, visokih sudova i viših sudova.

"Mi kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta. Vodili smo razgovore i s predsjednikom Vrhovnog suda i njegovim zamjenicima o tom povećanju i suglasili smo se da idemo u dva koraka", komentirao je Malenica priopćenje Vrhovnog suda da je za bijeli štrajk odgovorna izvršna vlast.

Istaknuo je da su sva predviđena povećanja postavljena u okviru proračunskih mogućnosti.

Pročitajte i ovo Sud, ilustracija - 4 Odlučio odbor Udruga sudaca najavila bijeli štrajk: Od 8. do 19. svibnja radit će samo na hitnim predmetima

Pročitajte i ovo Zdravko Vukić, ravnatelj AZOP-a - 5 Za Dnevnik Nove TV Odrezana drakonska kazna za curenje osobnih podataka, šef AZOP-a: ''Provodimo istragu vezano uz ovaj i još neke slučajeve''

Ministar je odgovorio i na pitanje o transparentnosti DORH-a na temu anonimne prijave zbog koje je bivša ravnateljica Uskoka Vanja Marušić odstupila s te dužnosti.

"Nisam imao dodira s tom anonimnom prijavom, znači ovdje se radi o postupku unutar državnog odvjetništva, vjerujem da će biti i prilika u saborskom odboru da se o tome raspravi", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene