Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrazio sućut Brnabić

Na početku sjednice Vlade održana minuta šutnje. Plenković o rastu plaća: ''Pozivam na strpljenje''

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut premijerki Srbije Ani Brnabić i obiteljima poginulih u masovnoj pucnjavi u Beogradu nakon što je redovna sjednica Vlade počela minutom šutnje za bivšeg jhrvatskog premijera Nikicu Valentića

''Nikica Valentić je bio predsjednik hrvatske Vlade tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata te je kao političar, pravnik i gospodarstvenik, svoje znanje i iskustvo utkao u temelje samostalne i slobodne Hrvatske'', istaknuo je premijer Andrej Plenković govoreći o Nikici Valentiću.

''Tijekom njegova premijerskog mandata, zahvaljujući stabilizacijskom programu i uvođenju nove nacionalne valute, stvoreni su preduvjeti za zaustavljanje inflacije, kao i za pripremu i provedbu ključnih vojnih operacija koje su dovele do kraja rata u Hrvatskoj. Ujedno, Hrvatska je tada zbrinula brojne izbjeglice i prognanike'', podsjetio je Plenković.

Andrej Plenković Minuta šutnje (Foto: DNEVNIK.HR)

Ispred plavog salona Banskih dvora otvorena je Knjiga žalosti u sjećanje na Valentića, koji je, istaknuo je premijer, svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti, 

"Odlaskom Nikice Valentića izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika, koji je sjedinjavao znanje, rad i iskustvo te svojom ličkom tvrdoglavošću, kako je sam znao reći, svladavao prepreke i rješavao probleme", rekao je Plenković.

Knjiga žalosti bit će izložena u Vladi RH do ponedjeljka ujutro kad će je prebaciti u Preporodnu dvoranu gdje će se održati komemoracija.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Masovna pucnjava Plenković izrazio sućut nakon tragedije u Beogradu: "Ranjenima želimo brz oporavak"

Plenković je nakon minute šutnje za Valentića izrazio i povodom masovne pucnjave u Beogradu sućut i premijerki Srbije Ani Brnabić zbog gubitka dječjih života u jednom slučaju bez presedana: ''Izuzetno nam je žao i upućujemo sućut i obiteljima i želimo oporavak ozlijeđenima.''

Pročitajte i ovo Nikica Valentić TUŽNA VIJEST Umro je Nikica Valentić

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Masovna pucnjava Plenković izrazio sućut nakon tragedije u Beogradu: "Ranjenima želimo brz oporavak"

Čekaju se detalji Vladina plana za rast plaća

''Nastavit ćemo s novim krugom porezne reforme koja ima za cilj povećati plaće u Hrvatskoj. Pozivam sve da se strpe još neko vrijeme dok se u potpunosti usuglasimo oko paketa koji bi u prvo čitanje bio uoućen do ljetne stanke, a izglasao bi se na jesen. Cilj je povećati plaće, a istodobno ne smanjivati mirovine, ni uplate u mirovinski sustav'', poručio je premijer nakon što je ponovio sve što je Vlada dosad radila na tom planu.

''Svaka naša reforma imala je za posljedicu povećanje plaća i rasterećenje gospodarstva'', ustvrdio je Plenković.

Osvrnuo se i na proces obnove te današnji sastanak s povjerenicom za kohezijsku politiku Elisom Ferreirom koja je zadužena za za europski Fond solidarnosti: "Ubrzava se dinamika apsorpcije sredstava od ukupno milijardu i tri milijuna eura – sada smo na 845 milijuna potrošenih eura. To znači da ćemo do roka 30. lipnja u potpunosti iskoristiti sredstva Fonda solidarnosti.''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene