Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javnozdravstvena kampanja

Ministar Ostojić u kampanji 'Za zdravlje. Danas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljanjem nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice, Ministarstvo zdravlja danas je u Zagrebu nastavilo s javnozdravstvenom kampanjom 'Za zdravlje. Danas'.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je na info punktu u Avenue Mallu sudjelovao u dijeljenju informativnih materijala, upozorio je na važnost edukacije građana. 'Bolje je spriječiti nego liječiti', poručio je ministar zdravlja, dodavši kako mamografija, papa test i kolonoskopija spašavaju život.

Program probira za rano otkrivanje raka dojke provodi se u Hrvatskoj od 2006. a za rak debelog crijeva od 2008. godine, no, zbog pada interesa za preglede u posljednje vrijeme Ministarstvo je odlučilo programe ponovno potaknuti i revidirati.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice novi je program probira koji Ministarstvo zdravlja uvodi od ove godine.  Kako bi programi pokazali svoju učinkovitost, potrebno je postići zadovoljavajući odaziv, upozoravaju u Ministarstvu zdravlja.

>> 'Pokloni utječu na objektivnost liječnika'

Za
rak dojke to je 70 posto, debelog crijeva 45 posto te za rak vrata maternice 85 posto. Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko 2,5 tisuće žena. U preventivni program uključene su žene u dobi od 50 i 69 godina koje će na kućnu adresu dobiti poziv za besplatan mamografski pregled. Cilj tog programa je smanjiti mortalitet za 25 do 30 posto, uz uvjet da se na pregled odazove 70 posto pozvanih žena.

Od raka debelog crijeva obolijeva oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena. Godišnje se bilježi oko tri tisuće novih slučajeva, a u više od polovine oboljelih bolest je već proširena. U preventivni program uključene su osobe u dobi između 50 i 74 godine koje će na kućnu adresu dobiti pribor i upute za testiranje stolice na nevidljivo krvarenje.

Od raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj umre oko 100 žena, a svake je godine 300-tinjak novooboljelih. Programom ranog otkrivanja raka vrate maternice obuhvaćene su žene u dobi između 25 i 64 godine koje će na kućnu adresu dobiti poziv na papa test. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Hrvatica o liječenju u Njemačkoj: "Nema čekanja ni obilaženja šaltera. U Zagrebu se sestra derala na nas, a ovdje ti daju kavu i kekse" Marija Franjić slabo dostupna testiranja Test kojim se utvrđuje rizik od raka: O ovakvim testovima ne zna se dovoljno, a nalazi se dugo čekaju...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene