Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad farmaceuti daruju

'Pokloni utječu na objektivnost liječnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljeno je istraživanje o percepciji odnosa liječnika i farmaceutskih kompanija kod hrvatskih građana.

Povodom početka projekta 'Transparentnost - najbolji lijek protiv korupcije' predstavljeno je istraživanje o percepciji pacijenata prema odnosu liječnika i farmaceutskih kompanija. Cilj desetomjesečnog projekta je definiranje odnosa sustava javnog zdravstva i farmaceutskih kompanija uz postizanje maksimalne transparentnosti.

Pročitajte i ovo Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra

>> Novi apsurdi hrvatskog zdravstva...

'Pokloni utječu na objektivnost liječnika'

Istraživanje koje je uključilo farmaceutsku industriju, liječnike i pacijente pokazalo je kako 79 posto pacijenata ne vjeruje da im liječnici prepisuju lijekove koji im nisu potrebni. Kada je riječ o povezanosti poklona koje liječnici dobivaju od farmaceutskih kompanija i prepisivanja lijekova, tri četvrtine pacijenata smatra kako ti pokloni utječu na objektivnost liječnika. Također, pacijenti koji su sudjelovali u istraživanju smatraju kako stručna usavršavanja liječnika ne bi trebala biti financirana sredstvima farmaceutske industrije već iz javnog zdravstva.

>> Mladi se liječnici pojadali ministru: Za nas nema posla!

'Korupcija je karakterna osobina'

Na konferenciji za novinare, koju je organizirao Transparency International Hrvatske (TIH) i Ministarstvo zdravlja, sudjelovao je i ministar zdravlja Rajko Ostojić. Istraživanje je komentirao ministar Ostojić kazavši da je sretan što pacijenti vjeruju svojim liječnicima, ali da je svjestan toga da korupcije ima. 'Korupcija je karakterna osobina', rekao je Ostojić te dodao da se njegovo ministarstvo protiv nje bori, između ostalog i objedinjenim nabavama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene