Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ministar kao kulturni kritičar

Butkoviću smeta zvijezda na riječkom neboderu: "To vrijeme ide kraju, a konačni kraj dogodit će se na lokalnim izborima!"

Oleg Butković
Oleg Butković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Oleg Butković Oleg Butković Foto: DNEVNIK.hr Oleg Butković, potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković, potpredsjednik HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Oleg Butković Galerija 1/3 >>
Ministru mora Olegu Butkoviću zasmetala je crvena zvijezda postavljena na riječkom neboderu. Na Twitteru je uputio oštru poruku.

"Usprkos umjetničkim slobodama ne podržavam ovakve kvaziumjetničke anakronizme koji simboliziraju, kako i sam autor kaže, 'spomenik jednom vremenu koje je iza nas'. To vrijeme ide kraju, a konačni kraj dogodit će se na lokalnim izborima sljedeće godine!", napisao je ministar Butković na Twitteru. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020.

Riječ je, kako se navodi, o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Umjetnička intervencija postavljena je na dan kada je 1943., nakon kapitulacije Italije, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsjedao književnik Vladimir Nazor, donijelo odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep - umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći. Doba moći je programski pravac Rijeke 2020 - EPK, koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene