Ministru mora Olegu Butkoviću zasmetala je crvena zvijezda postavljena na riječkom neboderu. Na Twitteru je uputio oštru poruku.

Galerija


"Usprkos umjetničkim slobodama ne podržavam ovakve kvaziumjetničke anakronizme koji simboliziraju, kako i sam autor kaže, 'spomenik jednom vremenu koje je iza nas'. To vrijeme ide kraju, a konačni kraj dogodit će se na lokalnim izborima sljedeće godine!", napisao je ministar Butković na Twitteru. 

Vezani članci Zvijezda u Rijeci Obersnel se oglasio o napadima zbog zvijezde: "Ima nas više nego glasnih neofašista!" Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (Foto: Dnevnik.hr) U znak prosvjeda protiv zvijezde riječkom dogradonačelniku razbijeni prozori: ''Bez partizana ovdje bi bila Italija''

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020.

Riječ je, kako se navodi, o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Umjetnička intervencija postavljena je na dan kada je 1943., nakon kapitulacije Italije, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsjedao književnik Vladimir Nazor, donijelo odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep - umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći. Doba moći je programski pravac Rijeke 2020 - EPK, koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.