Ivan Malenica
Ivan Malenica Foto: DNEVNIK.hr

Ministar pravoduđa Ivan Malenica prije sjednice Vlade komentirao je slučaj (ne)imenovanja predsjednika Vrhovnog suda.


Prijavila su se tri kandidata, ali predsjednik Zoran Milanović rekao je da neće prihvatiti ni jednog.

"Očekujem da, ako se dogodi da predsjednik Republike obavijesti DSV, da se ponovno raspiše poziv i da se jave kandidati", rekao je ministar Malenica. Na pitanje misli li da je trenutni zakon dobar, Malenica kaže: "Mislim da je zakon mijenjan zbog povećanja transparentnosti cijelog postupka i razrađivanja procedure. Do 2018. imali smo samo ustavnu odredbu koja je govorila ovlasti predsjednika Republike. Zakonom o sudovima smo razradili i uključili Državno sudbeno vijeće koje raspisuje javni poziv. Smatram da smo time napravili iskorak u transparentnosti izbora predsjednika Vrhovnog suda."

Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Predložit će Saboru svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Peđa Grbin Reakcije na izjavu predsjednika Milanovića o (ne)podršci kandidatima za šefa Vrhovnog suda: "Hrvatskom pravosuđu potrebne su ozbiljne promjene"

Smatra kako se zakonom ne mogu obuhvatiti sve situacije koje mogu nastati u praksi. Pojasnio je što bi se točno eventualno trebalo mijenjati.

"Razraditi proceduru. Mi smo sad eventualno u situaciji da predsjednik ne želi obavijestiti DSV da ne prihvaća nijednog od kandidata. To je situacija koja nije pokrivena samim zakonom", zaključio je.

Mandat trenutnom predsjedniku Vrhovnog suda ističe u sprnju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju