Dokumenti, ilustracija
Dokumenti, ilustracija Foto: Getty Images

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade predstavio je Nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.


Na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. S obzirom da je OIB ušao u punu primjenu, prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana kao pomoćne identifikacijske oznake.

Osobni identifikacijski broj (OIB) na snagu je stupio 1. siječnja 2009. i tada postaje stalna identifikacijska oznaka koja se koristi u službenim evidencijama, u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka.

Ministar Božinović i glavni ravnatelj policije Milina Božinović o nezapamćenom nasilju na autocesti: "Ovo je prevršilo svaku granicu", oglasio se i glavni ravnatelj policije

Davor Božinović Bi li Franjo Tuđman bio sretan današnjim HDZ-om? Ministar Božinović: "Siguran sam da bi"

"Danom prestanka važenja Zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom, nakon ulaska u punu primjenu osobnoga identifikacijskog broja, ne postoji potreba", priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

"Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja", rekao je, među ostalim Božinović.

Vlada Republike Hrvatske uputila je Prijedlog Zakona Hrvatskom saboru na prvo čitanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju