Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100. godina od rođenja

Bi li Franjo Tuđman bio sretan današnjim HDZ-om? Ministar Božinović: "Siguran sam da bi"

U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, povodom proslave stote godišnjice rođenja dr. Franje Tuđmana, reporterka Sabina Tandara Knezović pričala je s ministrom Davorom Božinovićem.

Danas je stota godišnjica rođenja prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana. Diljem zemlje obilježava se ovaj dan, a u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, u 19 sati počeo je program obilježavanja tog događaja u organizaciji HDZ-a. 

Prema informacijama organizatora, u koncertnu dvoranu došlo je oko 3000 ljudi. U dupkom punoj dvorani bila je reporterka Sabina Tandara Knezović. Njen gost bio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BORBA S KRIMINALOM Održan sastanak šefova policija zemalja jugoistočne Europe. Božinović: "Hrvatska bilježi uspjeh u suzbijanju krijumčarenja"

Na pitanje o tome okuplja li današnji HDZ kao što je to radio onaj Tuđmanov, ministar Božinović odgovorio je da je današnji HDZ upravo takav.

U Lisinski su pozvani i general Ljubo Ćesić Rojs, Tomislav Karamarko, Lovro Kuščević...

"Pa naravno. Ta uključivost je karakteristika stranke pod Andrejem Plenkovićem", dodao je Božinović.

Na pitanje bi li predsjednik Tuđman bio sretan današnjim HDZ-om odgovara: "Siguran sam da bi, u najmanju ruku zbog toga što je HDZ i nakon toliko godina još uvijek na vlasti i još uvijek uživa povjerenje hrvatskih birača."  

Komentirao je i paralelnu proslavu u Vukovaru.

"Tuđman je uveo Hrvatsku u krug demokratskih zemalja. Ja nemam ništa protiv toga da što više Hrvata slavi djelo utemeljitelja države, ali ovo je autentična proslava. Mi smo danas imali i simpozij gdje su govorili njegovi suradnici, njegovi suborci, njegova obitelj...", kazao je. 

Ne zna zašto Stjepan Tuđman nije došao u Vukovar. Na pitanje je li HDZ imao prste u tome, odgovara: "Zašto bi HDZ imao prste u tome?" 

"Nije dobro da se društvo dijeli"

HDZ se u današnje vrijeme bori sa zakonom o pobačaju koji je podijelio koaliciju. HSLS, Reformisti i SDSS glasali za SDP-ov prijedlog izmjena. O tome kakva je to poruka, Božinović je rekao da je to vrlo ozbiljno pitanje i da ga ne treba politizirati koristeći neke aktualne događaje.

Pročitajte i ovo Davor Božinović NAKON KOALICIJSKOG SASTANKA Božinović: ''Slučaj Čavajda nije političko pitanje''. Što se tiče Orbanove izjave, ''hrvatski teritorij je neupitan''

"Moramo biti racionalni i moramo pristupati društvenim problemima na znanstveno utemeljen način. Svakako nije dobro da se društvo dijeli", rekao je. "Živimo u demokratskom društvu, nismo svi isti - inače bismo svi bili članovi HDZ-a".

Na prosvjedu je u četvrtak bila i Anja Šimpraga. Tamo se, između ostalog tražila ostavka Vilija Beroša, no Božnović kaže da ona osobno sigurno nije to zahtijevala. 

"Može se zateći tamo zbog određenih vrijednosti ili stavova i to u modernoj politici nije ništa čudno", branio je njeno sudjelovanje na prosvjedu.

Na pitanje o tome možemo li očekivati da će se u ovom mandatu Vlade primijeniti zakon, sjetio se rasprave u Saboru. "Vidimo da je jučer za to bio jedan pokušaj, ali vidjeli ste koliko su međusobno udaljeni stavovi - mislim da nam treba još vremena kao društvu", dodao je.

Komentirao je i izjavu ministra Grlića Radmana da pegla izjave koje o ulasku Finske i Švedske u NATO daje Zoran Milanović.

"Ja peglam samo kad mi žena ne stigne ispeglati. Sigurno bi bilo dobro da Hrvatska u vanjskoj politici nastupa sa zajedničkim stavovima", rekao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene