Lider koalicijskog partnera SDSS-a Milorad Pupovac za Dnevnik Nove TV prokomentirao je odgovornost ministrice Nade Murganić u još jednom u nizu slučajeva teškog nasilja koji je prošli tjedan potresao zemlju, kada je otac koji je bio u susutavu Centra za sovijalnu skrb, s balkona bacio četvero male djece.

Galerija +0 Milorad Pupovac (Dnevnik.hr)

S Miloradom Pupovcem razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Vezani članci Gošća Dnevnika Nove TV glavna šefica inspekcije slučaja Štefica Karačić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Šefica inspekcije otkrila u Dnevniku Nove TV: Ocu i majci s Paga djeca su trebala biti oduzeta još 2013.! Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Ministrica Nada Murganić: "Uočeni su teški propusti u radu Centra za socijalnu skrb. Predlažem smjenu ravnateljice"

Ministrica Mugranić rekla je sama da je utvrdila višestruke teške propuste u zadarskom Centru za socijalnu skrb u slučaju s Paga. Mislite li da tu ima političke odgovornosti same ministrice?

U razvijenim političkim kulturama, sasvim sigurno je da bi članovi vlade razmišljali o svojoj moralnoj odgovornosti. Mi nismo takva politička kultura i mi ćemo trebati još puno raditi da se to promijeni.

Ono što mi se sada čini u kontekstu različitih oblika nasilja, koji su se dogodili u proteklih nekoliko tjedana, kao najvažnijim je to da počnemo govoriti kako suzbijati kulturu nasilja koja postoji u našem društvu. To moramo početi raspravljati i mijenjati. A nakon toga trebamo početi podešavati naš sistem odgovornosti, koji je veoma nizak.

Treba li se o tome razgovarati na koalicijskom sastanku?

Apsolutno da, o ovim pitanjima koje sam spomenuo. Kada dođe to pitanje na koalicijski sastanak – mi ćemo to tretirati kao pitanje što učiniti kako suzbiti kulturu nasilja.

Ima li ministrica vašu potporu?

U ovom slučaju, ministrica i ministarstvo trebaju ustanoviti što se sve dogodilo, tko su odgovorni u lancu. I onda ćemo čuti od premijera što ima za reći i onda ću vam odgovoriti na vaše pitanje.

Ali - SDP traži njezinu odgovornost. Vi ne želite žuriti?

Razumijem ljude, koji su u opoziciji, koji traže svoje mjesto pod političkim suncem. Ali istodobno nisam za to da se stvara atmosfera ''neka visi Pedro'' ili atmosfera hajke. Te stvari ne mogu ići zajedno, ako idu zajedno nećemo ništa učiniti da promijenimo kulturu nasilja u zemlji niti da povećamo kulturu političke odgovornosti.


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju