Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava na Pagu

Ministrica Nada Murganić: "Uočeni su teški propusti u radu Centra za socijalnu skrb. Predlažem smjenu ravnateljice"

Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr)
Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić obratila se medijima vezano za slučaj oca koji je u Pagu četvero djece bacio s balkona.

Ministrica je izvijestila o preliminarnim izvidima nadzora. ''Uočeni su teški propusti u radu ravnateljice Centra za socijalnu skrb. Ispitat ćemo u potpunosti njezinu odgovornost'', rekla je Murganić.

Pročitajte i ovo Policijski očevid (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 3 slučaj koji je zgrozio hrvatsku Završena istraga: "Otac koji je svoju djecu bacio s balkona na Pagu nije bio neubrojiv" Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Nalaze se na tajnoj lokaciji Majka djece koju je otac bacio s balkona svjedočila putem videoveze

Za ravnateljicu predlaže smjenu. Na pitanje u čemu je točno zakazala ravnateljica rekla je: ''Ima nekoliko odgovornosti, između ostalog i rad stručnog tima koji treba izvještavati koliko radi i na koje je probleme naišao u svom radu, treba li se sa svojim autoritetom dodatno uključiti, komunicirati u zajednici sa ostalim institucijama koje prate pojedine obitelji i inzistira da se obave poslovi koje su u njihovim nadležnosti. Ima obavezu organizirati stalne stručne edukacije koje nije radila. Sve što treba da mu ustanova funkcionira, u kadrovskom, stručnom i organizacijskom smislu da štiti korisnike sustava.''

Čekaju se još nalazi stručne inspekcije. ''Svakako je bilo nedovoljno kontakta s obitelji i nedovoljan pristup problematici cijele obitelji. Trebalo se voditi računa s koliko kompetencije ta obitelj može skrbiti o djeci. Trebalo je više surađivati i s drugim resorima, s pedijatrima, školskim sustavom'', rekla je minsitrica.

Obitelj je dugo u sustavu socijalne skrbi. ''Sustav nije u potpunosti i na zadovoljavajuć način brinuo o ovoj obitelji. Zbog toga poduzimamo mjere prema odgovornima i djelovat ćemo prema drugima u tom lancu odgovornosti'', kazala je ministrica.

Objasnila je da sustav socijalne skrbi općenito ima problema svih oblika, ''ali ga unaprjeđujemo i nastojimo biti na usluzi korisnicima''.

Ravnateljica podnosi izvještaje ministrici, ali ona kaže da u izvještajima nije pronašla ništa sumnjivo.

Na pitanje što će sada biti s djecom, budući da ni izjave koje je nakon događaja dala majka ne odaju dojam da može brinuti o njima, ministrica je rekla: ''Djecu treba poslije liječenja oporaviti ne samo fizički nego i kroz različite psihoterapijske i psihološke tretmane. Djecu treba smjestiti zajedno u adekvatnu zamjensku obitelj i pokrenuti postupak procjene sposobnosti majke da i dalje obnaša roditeljsko pravo''.

Razgovor s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesnom Burčul obavila je predsjednica udruge socijalnih radnika i šefica inspekcije koja provodi nadzor Štefica Karačić. Nadzor će trajati nekoliko dana, a danas će se obaviti uvid u dokumentaciju. Ako se uoče propusti i u radu centra, moguće je i oduzimanje licence za rad.

"Nitko zapravo ne može predvidjeti nikad da će se ovako nešto dogoditi, zato morate imati neke ozbiljne indikacije koje se onda sigurno ne zanemaruju u sustavu socijalne skrbi. Ali kad imate situaciju za dijete u toj mjeri da bi dijete trebalo biti stavljeno na sigurno, onda će se sustav i s tim uhvatiti u koštac. Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta onda se upućuje disciplinskom sudu komore prijedlog za izricanje disciplinskih mjera socijalnim radnicima koji su radili u ovom predmetu", rekla je Štefica Karačić, predsjednica udruge socijalnih radnika.

Mjere dolaze prekasno

O zbivanjima u zadarskom Centru za socijalnu skrb tijekom današnjeg dana, u Dnevniku Nove TV izvijestio je reporter Domagoj Mikić.

''U Centru za socijalnu skrb u Zadru danas se češljao svaki papir vezano za ovaj slučaj. Bili su tu djelatnici ministarstva, ali i članovi Hrvatske udruge socijalnih radnika. Tražili su objašnjenje kako je moguće da je došlo do ove tragedije i je li netko od stručnog osoblja napravio propust budući da je obitelj bila u tretmanu Centra.

Disciplinske mjere doista su mala utjeha za djecu koju je otac na spavanju bacio s balkona, visine od gotovo pet metara.

Svi s nestrpljenjem očekuju nalaz udruge socijalnih radnika. Ako on pokaže da je bilo nekih nepravilnosti u radu socijalnih radnika prijeti im i gubitak licence. I nadzor i disciplinske kazne dolaze prekasno za djecu koja s teškim ozljedama leže i u zadarskoj i u zagrebačkoj bolnici. Nažalost ta će djeca morati i živjeti s ovom traumom cijeli život'', izvijestio je Domagoj Mikić.

Predsjednica Udruge socijalnih radnika, Štefica Karačić, i sama je prisustvovala nadzoru. ''Nitko zapravo ne može predvidjeti nikad a će se baš ovako nešto dogoditi. Za to morate imati neke ozbiljne indikacije koje se onda sigurno ne zanemaruju u sustavu socijalne skrbi. Jer kad imate zaista ugrožavajuću situaciju za dijete u toj mjeri da bi dijete trebalo bilo stavljeno na sigurno, onda će se sustav s tim i uhvatiti u koštac. Ako se utvrde propusti upućuje se disciplinskom sudu komore prijedlog za izricanje disciplinskih mjera, socijalnim radnicima koji su radili u ovom predmetu'', kaže Karačić.
 

Podsjetimo, otac četvero djece je u četvrtak ujutro s prvog kata obiteljske kuće u Pagu bacio je svoje četvero djece. Sva su djeca teško ozlijeđena, a najteže sedmogodišnja djevojčica koja je iz Zadra prevezena u KBC Zagreb. Iz te bolnice u petak kažu kako je ona stabilnog stanja, i dalje je na aparatima za disanje i u teškom stanju, ali liječnici kažu da su zadovoljni jer u protekla 24 sata nije došlo do pogoršanja.

Mnogi su pitali za odgovornost ministrice Murganić, ali premijer Andrej Plenković kaže da ministrica Nada Murganić ne treba podnijeti ostavku te da ne zna odakle takva ideja, podsjetio je da je ministrica odmah nakon sjednice Vlade, u dogovoru s njim, otišla u Zadar kako bi ispitala cijelu situaciju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene