Obavijesti Pretražite Navigacija
Od 1. rujna

Opačić: Onaj tko manipulira djetetom može ostati bez skrbništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Obiteljski zakon koji na snagu stupa od 1. rujna donosi stroga pravila vezano za ostvarivanje roditeljske skrbi u okolnostima kada dijete ne živi s oba roditelja, stavlja u fokus dijete i zaštitu njegovih interesa, a u njemu su postavljene određene kaznene odredbe, od određenih novčanih sankcija do krajnje konzekvence - promjena odluke o skrbništvu, rečeno je danas na raspravi "Pravni položaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu".

"Novo je to da smo uveli roditeljski plan i da smo dijete stavili u fokus, ne roditelje, podjelu imovine i njihove inerese, nego dijete i zaštitu interesa", istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Ilustracija užasavajući podaci Je li ovo najgora država na svijetu? UNICEF upozorava na rekordan broj ubijene, ozlijeđene, kidnapirane i silovane djece Skup udomitelja s djecom - 1 1200 udomiteljskih obitelji Sve veći problem: Djece koja trebaju obitelj sve je više, a udomitelja sve manje

Postavljene su, kazala je, određene kaznene odredbe, od određenih novčanih sankcija do krajnje konzekvence, a to je promjena odluke o skrbništvu. "Onaj tko manipulira s djetetom i ne dopušta da ga drugi roditelj viđa, u tom slučaju može doći do promjene odluke o skrbništvu. Ako se roditelji ne dogovore, a 70 posto razvoda braka završi na način da se roditelji dogovore o zajedničkoj skrbi za dijete, predvidjeli smo zajednički roditeljski plan koji će zajedno sastaviti, dogovoriti se i zajedno s time idu pred sud koji može dogovoriti sve u jednoj parnici", istaknula je Opačić.

Vezano za slučajeve kada roditelj koji ima skrbništvo opstruira drugom roditelju da vidi dijete, propisane su naknada štete do kazne da se može promijeniti odluka nad skrbništvom. U skladu s međunarodnim konvencijama, dijete će, kazala je Opačić, imati pravo s 14 godina pokretati procese za zaštitu svojih prava. Najavila je od 1. rujna osnivanje centara za pravne zastupnike i zapošljavanje prvih osam pravnih zastupnika u četiri regionalan centra kao pomoć u zaštiti djeteta kada se nađe u bilo kakvom sudskom procesu.

Heroj Nino iz Siska - Dosta mu je, želi ići u školu i igrati se!

Upitana za slučaj hrvatskog vozača autobusa agencije Molnar Travel iz Bjelovara koji je, prema napisima u jednom dnevnom listu, vozio grupu maturanata iz Dugog Sela, a uhićen je u Španjolskoj zbog masturbacije na parkiralištu hotela, Opačić je kazala da ima puno više onih koji su prikrivenih nego osuđenih pedofila. "Važno je svako takvo ponašanje prijaviti, reagirati i takve ljude što je prije moguće maknuti od djece", istaknula je.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić vezano uz taj slučaj poručila je tvrtkama da kad zapošljavaju ljude koji su u bliskom kontaktu s djecom, ne traže potvrde o nekažnjavanju s općinskih sudova jer one samo govore da se u tom trenutku protiv osobe ne vodi postupak, već treba tražiti potvrde Ministarstva pravosuđa iz evidencije je li osoba uopće kažnjavanja do tada.

Milas Klarić smatra da novi Obiteljski zakon donosi poboljšanja u dijelu koji se odnosi na načine ostvarivanja roditeljske skrbi i smatra da dobro odgovara na potrebe tog dijela. Naglasila je potrebu osnivanja specijaliziranih, obiteljskih sudova ali i edukaciju sudaca i odvjetnika.

Vezano uz odredbu prema kojoj će djeca moći pokretati postupke za zaštitu svojih prava s 14 godina, vjeruje da većina djece to neće raditi za beznačajne stvari, a ako se netko zaista odluči na to, to povlači sudski postupak, a to, istaknula je, nije jednostavno, on traje i mora završiti odlukom.

U vezi odredbe da dijete sa 16 godina može davati izjave o pojedinim zdravstvenim zahvatima, dijagnostičkim i terapeutskim postupcima, istaknula je da ta odredba omogućuje djetetu pristanak na zahvate koji su blažeg karaktera, a svi postupci koji mogu bitnije utjecati na zdravlje djeteta i dalje roditelj mora dati pristanak. U slučaju spora, odluku donosi sud u izvanparničnom postupku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene