Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukida se ograničenje

Mijenjaju zakon: Hrvati će moći imati imena i prezimena koliko žele!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati će uskoro moći imati više od dva imena i dva prezimena.

Prema dosadašnjem zakonu iz 1992. godine broj i imena i prezimena bio je ograničen na dvije riječi. Zbog toga su osobe koje su udajom preuzele prezime od tri riječi morale spojiti dvije od tri riječi kako bi zadovoljile zakonsku odredbu.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Ilustracija prema podacima iz 2021. Najviše je Ivana i Marija, a od sada u novoj tražilici DZS-a možete provjeriti s koliko ljudi dijelite ime

>> Evo što Hrvati misle o uzimanju supruginog prezimena!

Vlada je poslala u Sabor Nacrt prijedloga Zakona o osobnom imenu prema kojemu se ukida ograničenje riječi u imenu i prezimenu. 'Ovakvo zakonsko ograničenje velikom broju hrvatskih državljna, koji su rođeni u inozemstvu ili su sklapanjem braka stekli prezime koje se sastoji od više riječi, onemogućava korištenje cjelovitog osobnog imena u pravnom prometu', navodi se u Nacrtu zakona.

Dodaje se da je višegodišnjom primjenom zakona uočen niz problema kod primjene u praksi što je rezultiralo različitim postupanjima u tijelima državne uprave.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene