Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak će na poziv američkog predsjednika Georga W. Busha sudjelovati na okruglom stolu o demokraciji, a isti dan navečer hrvatski predsjednik Stjepan Mesić bit će na primanju i svečanoj večeri koju priređuje američki predsjednik, kazao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Vlade RH.


Izvor je odbacio neke medijske špekulacije da postoji nesporazum između predsjednika i premijera vezano za njihove programe boravka u New Yorku. 

Vezani članci Slika nije dostupna Tihi rat Banskih dvora i Pantovčaka Slika nije dostupna Sanader: 'U New York idem ja, a ne predsjednik'

"Nema nikakvog nesporazuma, postoji dogovor, predsjednik Mesić zna i znao je da je premijer Sanader pozvan na okrugli stol. Poziv američkog predsjednika za sudjelovanje na okruglom stolu o demokraciji hrvatskom premijeru Sanaderu stigao je prije otprilike dva tjedna", izjavio je Vladin dužnosnik koji nije želio biti imenovan. 

Naime, predsjednik Mesić koji će nakon sudjelovanja na skupu nesvrstanih u Havani boraviti i na Općoj skupštini UN-a bit će šef izaslanstva u New Yorku i sudjelovat će na primanju i svečanoj večeri koju u čast šefova izaslanstava priređuje američki predsjednik Bush, objašnjavaju u Banskim dvorima.

Premijer Sanader u New Yorku će u srijedu, 20. rujna govoriti na Općoj skupštini UN-a. Naime, predsjednik Mesić i premijer Sanader još su na početku mandata dogovorili da jedne godine na Općoj skupštini govori predsjednik, druge premijer, a sukladno tom dogovoru ove godine govor će održati premijer Sanader. 

Na upit kako u Banskim dvorima tumače sudjelovanje predsjednika Mesića na skupu nesvrstanih u Havani i očekuju li neke negativne reakcije s američke strane, visoki dužnosnik Vlade odgovorio je kako i to treba shvatiti u kontekstu hrvatskog lobiranja za članstvo u Vijeću sigurnosti 2008. "Reakcija će se", dodao je isti izvor, "vidjeti i po tomu hoće li se ostvariti bilateralni susret premijera Sanadera s američkim predsjednikom Bushom, što bi bio jasan znak prijateljstva i potpore". 

Prema riječima Vladinog visokog dužnosnika, u Banskim dvorima taj susret očekuju prije summita NATO-a u Rigi koji se održava 29. studenoga.