Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić razgovarao s češkim premijerom Topolanekom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u utorak u Pragu, nakon sastanka s češkim premijerom Mirekom Topolanekom, da Češka može pomoći Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji, osobito kad preuzme predsjedanje EU-om 2009. godine.

"Češka je imala uspješne pregovore o ulasku u EU i njezina su nam iskustva vrlo važna jer su oni uspjeli zaštititi svoje nacionalne interese", rekao je Mesić nakon razgovora s češkim premijerom, drugoga dana službenog posjeta Češkoj.
"Jasno je da je u tim pregovaranjima bilo i grešaka. Jako nam je važna Češka da nas savjetuje u kvaliteti pregovaranja", rekao je Mesić dodajući da će Češka Hrvatskoj biti važna i kad preuzme predsjedanje EU-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

"Dakle danas nam savjetuje što da učinimo, a kad bude predsjedala, onda će ocijeniti što smo mi od toga usvojili... kako smo proveli reforme, kako smo donosili regulativu i implementirali tu regulativu u hrvatsku praksu", rekao je hrvatski predsjednik.

Češka bi trebala preuzeti predsjedanje EU-om 2009. godine, u vrijeme kad se očekuje završetak pristupnih pregovora Hrvatske i razrješenje europske ustavne krize.

Premijer Topolanek je u izjavi za hrvatske novinare kazao da su odnosi između dviju zemalja "izvan svih uobičajenih standarda" te da nema nikakvih otvorenih pitanja.

"Ponovili smo podršku Češke ulasku Hrvatske u Europsku uniju i NATO, govorili smo i o daljnjoj suradnji na razvoju gospodarskih odnosa, osobito o ulaganjima čeških tvrtki u Hrvatsku", rekao je Topolanek.

Posjet predsjednika Mesića dolazi u vrijeme kad je premijer Topolanek (50), čelnik Građanske demokratske stranke (ODS), od češkog predsjednika Vaclava Klausa dobio drugi mandat za sastavljanje vlade, nakon što njegova prethodna vlada u listopadu nije dobila povjerenje parlamenta.

Češka je u političkoj krizi od parlamentarnih izbora u lipnju, kad je desni blok predvođen ODS-om osvojio sto zastupničkih mjesta, a jednak broj mandata osvojio je i lijevi blok predvođen socijaldemokratima bivšeg premijera Jirija Paroubeka.

Kao čelnik pojedinačno najjače stranke Topolanek je od Klausa dobio mandat za sastavljanje vlade, ali ni nakon višemjesečnih pregovora čelnik ODS-a nije uspio sastaviti vladu koju bi potvrdio parlament.

Klaus je prošlog tjedna Topolaneka ponovno imenovao premijerom, a ako on ponovno ne uspije sastaviti vladu, očekuje se raspisivanje prijevremenih izbora.

Analitičari smatraju da bi Topolanek mogao sastaviti manjinsku desnu koalicijsku vladu s kršćanskim demokratima i strankom Zelenih, a tu bi vladu mogli podržati i Paroubekovi socijaldemokrati uz određene ustupke.

Mesić u utorak završava dvodnevni boravak u Češkoj posjetom Karlovim Varyma, gdje će se sastati s lokalnim dužnosnicima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene