Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svjedočenje poduzetnika

Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu nastavljeno je svjedočenjem Renata Obranovića koji je rekao da sa svojim tastom bivšim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem nikada nije razgovarao o Glavašu.

U svjedočenju Mesićeva zeta, 54-godišnjeg poduzetnika Obranovića najčešće izgovorene riječi bile su 'ne sjećam se' i 'ne znam' pa se tako ne sjeća ni o čemu se pričalo na ručku u uredu bivšeg predsjednika u srpnju 2010. na kojemu su uz njega i Mesića bili njegov prijatelj i poslovni suradnik Srećko Jurišić, jedan od četvero optuženika koji su priznali pokušaj podmićivanja i nagodili se s USKOK-om o uvjetnoj kazni, te Drago Tadić, jedini optuženik koji se nije nagodio pa mu se sudi.

>> Sutkinja upozorila bivšeg šefa HAC-a: 'Odgovorite na pitanja! Dajete nesuvisle odgovore!'

Bivšeg direktora i suvlasnika jedne građevinske tvrtke Tadića svjedok je upoznao krajem 2009. preko Jurišića koji mu je i javio da dođe na ručak kod Mesića jer 'Tadić želi počastiti'. Svjedok tvrdi da ne zna zbog čega se častilo, no pretpostavlja da se Tadić htio 'upoznati s Mesićem i družiti'.

U istrazi je, pak, rekao da se ne sjeća nikakvog ručka kojemu je, kako je danas posvjedočio, dva dana ranije na terasi jednog zagrebačkog kafića prethodio susret s Jurišićem koji je bio u društvu dviju njemu nepoznatih osoba. Po kasnije objavljenim fotografijama u tisku pretpostavlja kako je riječ o saborskom zastupniku HDSSB-a Ivanu Drmiću i bivšoj zamjenici glavnog urednika Glasa Slavonije Sanji Marketić, koji su također ranije priznali sudjelovanje u pokušaju podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda.

Svjedok je rekao da su on i Jurišić sjeli za drugi stol, a da se Drmiću i Marketić pridružio osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kojega su kasnije vidjeli u predvorju ureda bivšeg predsjednika s dvije nepoznate osobe. Ne zna što su radili kod Mesića kojemu je, potvrdio je, i inače znao organizirati privatne sastanke s ljudima zainteresiranim za kontakt s njim.

Obranović pretpostavlja da je s Jurišićem razgovarao o Glavašu, no ne sjeća se u kojem kontekstu, a ne sjeća se jesu li ikada razgovarali o Vrhovnom sudu koji je trebao donijeti konačnu odluku o Glavašu.

U sudnici su potom puštene snimke telefonskog razgovora Jurišića i Tadića, tajno snimljenog četiri dana nakon ručka kod Mesića, u kojemu se kaže da je 'bio Renato i donio papire", da "ide to svojim tokom" i da 'treba inzistirati da oni moraju to povući do jutra'. Istog dana kasnije Jurišić zove Obranovića i govori mu da se 'partizan i partizanka povlače'. Tužiteljstvo sumnja kako su to šifre za Drmića i Marketić koji su prekinuli sudjelovanje u akciji prikupljanja novca i podmićivanja neimenovanih sudaca.

Obranović je danas rekao da ne zna na što se taj razgovor s Jurišićem odnosio, a tvrdi da ne zna ni što je iduće večeri uzeo iz prtljažnika svog automobila i odnio do Jurišića u mercedes splitskih oznaka. Idućeg jutra Jurišić je gotovo sat vremena bio kod Mesića na ranije dogovorenu sastanku, no njegov zet ne zna razlog sastanka.

Iako je na početku kazao kako je s optuženim imao samo jedan poslovni susret na kojemu je predočio projekt izgradnje staračkog doma za koji optuženi nije bio zainteresiran, do kraja ročišta se doznalo da je svjedok predstavljao Koteks u razgovorima za poslove u Rumunjskoj, Turskoj i Kosovu.

Na današnjem svjedočenju nije se pojavio Dubravko Grgić koji je javio da je bolestan, a nedolazak je unaprijed ispričao i bivši političar Ivić Pašalić.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi se trebao pojaviti jedan od ključnih svjedoka optužbe, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin koji je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prijavio da ga je Tadić u jednom zagrebačkom restoranu detaljno ispitivao o Glavaševu slučaju.

>> Čobanković: Nisam ništa zaradio na kupnji Planinske

USKOK Tadića tereti da je optuženike koji su se nagodili s USKOK-om okupio u skupinu koja je trebala utjecati na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušati preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'. Uz Jurišića, Drmića i Marketić nedjelo je priznala i Tadićeva supruga Božica Tadić - Ćavar. Svi su kažnjeni uvjetno, dok Tadić nije pristao na visinu kazne. Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude. (Hina)

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene