Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije pravomoćne presude

Mesić oduzeo odlikovanja generalu Zagorcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na internetskim stranicama Narodnih novina danas je objavljena odluka predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića o oduzimanju osam odlikovanja i jedne medalje umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, a zbog postupanja protivnog pravnom poretku i moralnim zasadama u RH.

Predsjednik Mesić je temeljem Ustava RH i Zakona o odlikovanjima, a na prijedlog Državnog povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja, 9. ožujka donio odluku da se Zagorcu oduzme odlikovanje Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera i Spomenica domovinske zahvalnosti, kao i medalja 'Iznimni pothvati'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Past će i ostali!' Zagorec je mali ugojeni miš i odmah mu uzimam odlikovanja Slika nije dostupna Iznosi svoju obranu Zagorec: 'Kako me Mesić kriminalizirao, tako se ni kočijaši ne razgovaraju'

>> Mesić: Zagorec je ugojeni mali miš i odmah mu oduzimam odlikovanja

Umirovljeni general Vladimir Zagorec nepravomoćno je početkom ožujka osuđen na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa Ministarstva odnio torbe s draguljima vrijedne 39,4 milijuna kuna.

Predsjednik Mesić tada je najavio da neće čekati da ta presuda postane pravomoćna, već da će odlikovanja Zagorcu oduzeti i ranije, a predsjednik HDZ-ova kluba zastupnik u Hrvatskome saboru Andrija Hebrang ocijenio je da Zagorcu ne bi trebalo oduzimati odličja jer su dobivena za djela u Domovinskome ratu.

Zagorec je do sada imao 13 odlikovanja, tako da su mu nakon današnjeg oduzimanja ostale Spomenica Domovinskog rata, te medalje za sudjelovanje u akcijama 'Bljesak', 'Ljeto '95' i 'Oluja'.

Predsjednik Mesić posljednji je put odlikovanja oduzeo prošle godine, i to posmrtno, peterostrukom ubojici, generalu Ivanu Koradeu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene