Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iza rešetaka dva mjeseca

U petak odluka o izručenju BBB-a: "Grčki zatvori ne mogu pružiti dostojanstven tretman hrvatskim zatvorenicima, neće imati pošteno suđenje"

Aktualno Galerija Hrvoje Lukavec, odvjetnik navijača Hrvoje Lukavec, odvjetnik navijača Foto: DNEVNIK.hr Uhićeni Boysi - 1 Uhićeni Boysi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica Ivan Malenica Foto: DNEVNIK.hr Uhićeni Boysi - 3 Uhićeni Boysi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Huligani u Ateni Galerija 1/7 >>
Sud je odgodio odluku o izručenju trojice Dinamovih navijača za kojima je Grčka raspisala europski uhidbeni nalog. Jedan od njih se trenutačno nalazi u pritvoru, a druga dvojica odluku čekaju na slobodi uz mjere opreza. Uz 102 uhićena navijača nakon nereda u Grčkoj, traži se izručenje još njih 10.

Grčka od Hrvatske traži izručenje 10-ak navijača kojih se sumnjiči za niz kaznenih djela. 102 navijača nalaze se u grčkim zatvorima. U neredima i napadu na navijače AEK-a u Ateni početkom kolovoza grčki je navijač ubijen. Obrana navijača strahuje da u Grčkoj neće imati pravično suđenje.

Izvanraspravno vijeće dalo si je dodatnih 24 sata zbog opsežnosti spisa, okolnosti kao i sadržaja optužnice na koju odvjetnici imaju velikih primjedbi.

"Činjenični opis je problematičan jer iz njega proizlazi da se radi o literarnom uratku, a ne o optužnom aktu. Radi se da su se udružili da počine neka neodređena kaznena djela, prema neodređenim oštećenicima", rekao je Ivan Kobaš, odvjetnik navijača.

Pročitajte i ovo Gaza Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Raste broj žrtava u Gazi. Oko 40 posto ranjenih su djeca: "Većina dolazi iz ruševina vlastitog doma"

Osim toga, obrana iskreno sumnja u pravičnost suđenja u Grčkoj.

"Nastavljamo isticati da grčki zatvori ne mogu pružiti dostojanstven tretman hrvatskim zatvorenicima i da hrvatski navijači u Grčkoj neće imati pošteno suđenje", istaknuo je Hrvoje Lukavec, odvjetnik navijača.

Zbog nereda u kojima je grčki navijač ubijen, uhićena su 102 Bad Blue Boysa, koji se trenutačno nalaze po grčkim zatvorima. Detalji istrage nedostupni su i hrvatskoj vladi.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga, ilustracija - 2 Počela eutanazija svinja Afrička svinjska kuga potvrđena i u Osječko-baranjskoj županiji: "Sad su došli ubiti sve. Došao je ovaj kamion i onda će ih odvesti"

"To je već sad prošlo preko dva mjeseca i naravno da se i mi pitamo, kao i svi, što traje ta istraga tako dugo, navodno se tu provode još pri kraju nekakve istražne radnje, pa, evo, i moje pismo koje ću uputiti grčkom kolegi ide za tim da se istraga završi u nekom što kraćem roku", rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Za predsjednika Republike Zorana Milanovića, ovakva je situacija apsolutno neprihvatljiva.

"Zarobili su 100 ljudi i čekaju neke odluke, nijednog Grka. To nema veze s vladavinom prava i onime što bi Europska unija trebala biti. Trebalo je zadržati odgovorne, a oni su zadržali 100 ljudi, to je zarobljeništvo, kao da su za razmjenu", rekao je Milanović. 

Sutrašnja odluka suda, kakva god bila, neće biti i konačna jer na nju postoji pravo žalbe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene