Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela eutanazija svinja

Afrička svinjska kuga potvrđena i u Osječko-baranjskoj županiji: "Sad su došli ubiti sve. Došao je ovaj kamion i onda će ih odvesti"

Aktualno Galerija Afrička svinjska kuga, ilustracija - 2 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pokolj svinja - 2 Pokolj svinja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pokolj svinja - 3 Pokolj svinja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pokolj svinja - 4 Pokolj svinja - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
Ostvarilo se ono od čega je strahovalo hrvatsko svinjogojstvo. Afrička svinjska kuga ušla je u Osječko-baranjsku županiju, područje s najvećim udjelom u ukupnoj proizvodnji svinja.

Afrička svinjska kuga u Semeljcima, Vrbici i Mrzoviću. Na tri imanja, eutanazirano je 57 svinja.

Ministarstvo poljoprivrede odredit će zonu ograničenja u krugu 10 kilometara. Na tom je području 64.600 svinja, jer obuhvaća i velike farme. Sve farme ispod 3. kategorije u tom krugu, morat će usmrtiti svoje svinje. Preostali će imati zabranu prometovanja i klanja. Osječko-baranjska županija poduzima mjere da se bolest ne proširi.

"A žao mi je sad njega. On se sad dao u to.. Koliko je on imao svinja? Joj dosta, ja mislim preko 30 i bravaca i prasaca. I zgrade napravio i sve, uložio je novaca dosta i sad od toga nema ništa", rekla je članica obitelji Vesna.

Općina Semeljci
na granici je sa zaraženom Vukovarsko-srijemskom županijom. Pojava bolesti bila je pitanje dana.

"Sad su došli ubiti sve. I došao je ovaj kamion i onda će odvesti", rekla je Vesna.

"Ulazak Afričke svinjske kuge na područje Osječko-baranjske županije mi doživljavamo kao svojevrsnu katastrofu. Županija ima preko 350 tisuća svinja, a Vukovarska 150, znači, problem nam je dvostruko veći", rekao je Krešimir Kuterovac iz Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Na svim farmama koje nisu najmanje treća kategorija, sve će svinje biti usmrćene. Svi ostali, neće smjeti trgovati i klati. Svinje će u klaonice moći samo po posebnom uvjetu.

"To znači da oni svoje meso prodaju po cijeni od 50 posto cijene, drugih 50 posto trebalo bi ih nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede, s obzirom na obujam i proračunom s kojim ono izlazi mi mislimo da to nije moguće", rekao je Kuterovac.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Izjava predsjednika Milanović žestoko opleo po Plenkoviću: "Inače ne komentiram što govore njegovi o njemu, ali..."

U ovoj županiji proizvodi se 35 posto ukupnog hrvatskog svinjskog mesa. U Đakovštini je više velikih farmi, pa je na nogama i lokalni stožer.

"Mi smo prije nekoliko trenutaka završili upravo sastanak u kabinetu župana, zajedno s policijom i ravnateljstvom Civilne zaštite i na temelju ovog izvješća poduzeli određene mjere", rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Policija je odmah poslana na ulaze u općinu. Provjerava se svako vozilo.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade, ilustracija dostavili popis Vlada reagirala na izjave predsjednika Milanovića: "Ponovno iznosi laži"

"Isto tako civilna zaštita će na punktovima sporednih putova isto tako kontrolirati da li postoji promet mesa iz općine Semeljci u druge općine na području županije", rekao je Lukić.

Smrtonosni virus pokušava se zaustaviti. Posljedice širenja mogle bi biti nesagledive.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene