Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska bogatstva

Evo čime je Hrvatska oduševila svijet u 2012.!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku svake godine posjećuje sve više turista, a o našim ljepotama sve češće pišu ugledni svjetski mediji. Turisti iz naše zemlje odlaze oduševljeni našim prirodnim I kulturnim bogatstvima. Evo čime je Hvatska oduševila svijet u 2012.

Ugledni Financial Times, u sklopu natjecanja za europske gradove i regije budućnosti, upravo je Jastrebarsko proglasio jednim od Europskih gradova budućnost! Maleni hrvatski grad u spomenutom natjecanju zauzeo je sedmo mjesto te se tako našao uz bok poznatim, razvijenim europskih gradovima. Prvo je mjesto na ljestvici u regiji Južne Europe zauzela Barcelona, dok je na ukupnoj razini svih gradova i regija Velika regija Stockholma ocijenjena europskom regijom budućnosti, a London je i treću godinu za redom proglašen europskim gradom budućnosti.

Pročitajte i ovo Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti" Nova dionica za brzu cestu - 6 Doznaje Dnevnik Nove TV "Ovo je pokazatelj da građani mogu utjecati na projekte": Hrvatske ceste odustaju od planirane dionice brze ceste Dubrovnik - Zračna luka Čilipi

>> Evo kako se doista živi u Jastrebarskom...

Dubrovnik se i ove godine našao u brojnim svjetskim medijima. Tako ga je BBC uvrstio u 5 top destinacja. Radi se o listi najisplativijih destinacija na kojoj je Dubrovnik uz bok portugalskom Portu, a na popisu su i Valparaiso u Čileu, Dharamsala u Indiji i Guilin u Kini. U Dubrovniku je ovog ljeta boravila i ekipa japanskog časopisa za vjenčanja '25ans Wedding magazine' čija je reportaža o Dubrovniku u srpnju objavljena na 16 stranica. Riječ je o luksuznom časopisu koji postoji od 1986., a tiska se u 70 tisuća primjeraka.

I ugledni američki New York Times objavio je veliku i atraktivnu reportažu o Dubrovniku ‘36 sati u Dubrovniku'. Članak je objavljen u elektroničkom izdanju New York Times-a koji mjesečno ima preko 25 milijuna individualnih posjetitelja. Radi se o reportaži eminentnog američkog ‘travel’ novinara Charlyja Wildera, koji je ovoga ljeta boravio u Dubrovniku. ‘Dubrovnik više nije najbolja čuvana tajna’ – opisuje autor članka svoje prve impresije o Dubrovniku te nastavlja: ‘Dubrovnik ljeti vrvi turistima, ali ako dođete u jesen shvatit ćete radi čega je toliko popularan. Premda je puno trgovina u Starom gradu namijenjeno gostima s kruzera u Gradu ćete pronaći i brojne jedinstvene iznimke’, napisao je između ostalog Wilder.

I tako pohvale Dubrovniku stižu sa svih strana. Ugledni časopis GQ Dubrovnik je proglasio drugom najboljom destinacijom u Europi. Amerikance su u Dubrovniku oduševile 3 stvari: smještaj u dubrovačkim hotelima, ručak u dubrovačkim restoranima i čaša vina na Stradunu. A svaka je pohvala zapravo najveća reklama za dubrovački i hrvatski turizam. 'GQ magazin je vrlo poznati američki lifestyle magazin za muškarce koji izlazi od 1933.godine; tiska se jednom mjesečno, a naklada je skoro milijun primjeraka', rekla je Sandra Milovčević, iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Istra postala hit u svijetu: Gastro vikendi meka su za gurmane! Svjetski turistički vodiči svrstali su Istru u sam vrh najboljih i najzanimljivijih destinacija, najpoželjniju autodestinaciju i vinsku regiju te sjajnu destinaciju za jesenski gastro vikend.

>> Agroturizam napunio Istru u posezoni

Popularni američki portali Istru hvale kao jednu od najpoželjnijih vinskih regija. Gastro užici posebna su priča. Jesen se preporučuje kao najbolje vrijeme za posjet zbog berbe maslina, grožđa i sezone tartufa. Gastro vikendi predstavljeni su kao meka za gurmane iz čitavog svijeta.

Hrvatski otok na kojem se doslovno čuje tišina

Hrvatski otoci ostavljaju bez daha sve koji ih posjete, a sve češće destinacije su upravo oni ‘mirni’ otoci bez pompoznih klubova. Jedno od takvih je upravo i Lastovo o kojem je divnu reportažu za Svjetskog putnika napisala Tena Šimić. ‘Lastovo je otok na kojem doslovno čuješ tišinu! Na Lastovu nemaš Wi-Fi, ADSL, internet caffe-a, bilo koje današnje novine... A i kad poželiš pogledati vijesti zalomi se prekid televizijskog signala i onda dalje rekonstruiraš mogući završetak vijesti. Netko će reći: "Užas, u današnje vrijeme!", "Nikad više!", "Ni Bog neće u ovo kraljevstvo dosade!". No, kako dani prolaze tako se i cijelo tvoje biće navikava na novonastalu situaciju i ono što je začuđujuće je da ti je dobro! Ne dobro, izvrsno ti je’, piše Tena.

Split kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020.godine

Europska komisija je predložila redoslijed zemalja članica iz kojih će se birati Europska prijestolnica kulture za razdoblje nakon 2019. godine, a Hrvatska je na redu 2020. godine. Grad Split već je istaknuo kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. U sklopu projekta "Split - Europska prijestolnica kulture 2020". kao pridruženi partneri bili bi pozvani gradovi Mostar, Kotor, Trogir, Šibenik, Hvar, Pag, Sinj, Korčula, Ston i Solin.

Kandidacijski odbor grada Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. misli kako je od temeljne važnosti udruživanje svih dalmatinskih gradova čija je materijalna i nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, ili bi to uskoro mogla biti, te dvaju gradova izvan hrvatskih granica koji su svojim kulturnim naslijeđem te time što su u Registru svjetske kulturne baštine čvrsto povezani sa Splitom.

Hrvatska u TOP ljestvici Yahooa, najpoželjniji smo za...

I dok je BBC Dubrovnik odabrao među top pet najisplativijih destinacija, Hrvatska se našla među jednoj drugoj ‘top pet’ listi. Naime, prema Yahoou Hrvatska se nalazi među pet najpoželjnijih destinacija za provođenje mirovine. Iako je Hrvatska država s neobičnom i kompliciranom poviješću, diče se vrlo otvorenim i ljubaznim ljudima, i nevjerojatno prekrasnom prirodom, piše Yahoo.

Istra je krajolik koji pruža nestvarne ljepote. Kuda god pogledate, nešto raste, bile to masline, grožđe, smokve, rajčice, bundeve ili kupine. I nekim dijelovima svijeta, priroda sam sebe nadmašuje, a u drugim, ono što čovjek izgradi je impresivno. U Istri, priroda i čovječanstvo su radili zajedno više od stoljeća, počevši s Rimljanima, kako bi stvorili zemlju užitaka koju morate cijeniti, piše Yahoo. Uz Hrvatsku, idealne zemlje za provesti mirovinu su I Španjolska, Irska, Italija I Francuska. Nije loše, zar ne?!

National Geographic na Plitvicama: Moramo im dati više medijskog prostora

U rujnu je na Plitvičkim jezerima boravila ekipa National Geographica iz Rusije. Naime, u sklopu priprema za prvi multimedijski projekt koje realizira, uredništvo National Geographic Russia izabralo je Plitvička jezera kao destinaciju koju žele približiti svojim čitateljima, odnosno gledateljima. 'Mulitimedijski projekt Plitvička jezera uključuje različite platforme od kojih su, razumije se NG Magazin, zatim NG Traveler, web site, objave na svim relevantnim društvenim mrežama, posebne aplikacije za iPad, YouTube i na koncu televiziji.

'Iako smo, u pripremama za dolazak već bili dobro upoznati što jesu Plitvička jezera, ono što smo vidjeli u protekla tri dana znatno je nadmašilo naša očekivanja i mislim da ćemo Plitvicama morati dati više medijskog prostora nego smo planirali, ali vjerujem da će naši čitatelji odnosno gledatelji biti zadovoljni’, rekla je tada Irina Kovaličeva, direktorica NG-a.

Kopački rit dodatno zaštićen

A ovo o ljeto je UNESCO dodatno zaštitio Kopački rit koji je proglašen rezervatom. Time je i službeno postao srce prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a dodatno su se zaštitila područja oko ove tri rijeke u Hrvatskoj i Mađarskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene