Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekolozi zadovoljni

UNESCO dodatno zaštitio Kopački rit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kopački rit i službeno je postao srce prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Proglašenjem rezervata, UNESCO je dodatno zaštitio područja oko ove tri rijeke u Hrvatskoj i Mađarskoj. Odluku UNESCO-a posebno su pozdravili ekolozi.

Pročitajte i ovo Otvorenje fešte sv. Vlaha 15 godina na UNESCO-voj listi Velika obljetnica: U Dubrovniku je otvorena 1052. fešta svetog Vlaha Svjetski dan vlažnih staništa u Kopačkom ritu - 2 Škola u prirodi Na Svjetski dan vlažnih staništa učenici su posjetili Kopački rit: Svojim znanjem mogu parirati i puno starijima

Vjeruju da će im to olakšati borbu protiv planirane regulacije toka Dunava u Hrvatskoj. Naime, ekolozi su uvjereni da bi regulacija riječnog korita dovela do isušivanja Kopačkog rita - staništa više od 200 vrsta ptica i riba.

'To u principu nije čarobni štapić da bi sad svi naši problemi nestali jednim potezom, međutim u svakom slučaju on donosi novi set pravila ponašanja i novi set obveza koje je ova država samim tim preuzela', kaže Tibor Mikuška iz Društva za zaštitu ptica i prirode.

'Sam zahvat na ovom području ima minimalan utjecaj na produbljenje korita i tu nepovezanost, glavni uzrok gubljenja povezanosti korita rijeke Dunav i poplavnog područja su regulacijski radovi koji su izvedeni u ovim zemljama kroz koje protječe Dunav uzvodno od nas', ističe Damir Opačić, v.d. ravnatelja Kopačkog rita.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene