Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijeg od užurbanosti

Hrvatski otok na kojem se doslovno čuje tišina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ti ikad dosadi užurbanost, buka, promet, ljudi oko tebe, svakodnevne vijesti, većinom loše, a malokad dobre iz Dnevnika, lokalnih novina, s interneta... onda je pravo vrijeme ostaviti sve to iza sebe i doći na Lastovo.

Lastovo je otok na kojem doslovno čuješ tišinu! Na Lastovu nemaš Wi-Fi, ADSL, internet caffe-a, bilo koje današnje novine... A i kad poželiš pogledati vijesti zalomi se prekid televizijskog signala i onda dalje rekonstruiraš mogući završetak vijesti. Netko će reći: "Užas, u današnje vrijeme!", "Nikad više!", "Ni Bog neće u ovo kraljevstvo dosade!". No, kako dani prolaze tako se i cijelo tvoje biće navikava na novonastalu situaciju i ono što je začuđujuće je da ti je dobro! Ne dobro, izvrsno ti je!

Pročitajte i ovo Hrvoje Rogić Ovo je preslatko VIDEO O četverogodišnjem Hrvoju i njegovu prijatelju kapetanu ovih dana priča cijela Hrvatska, pogledajte što je dječačić kazao za Dnevnik Nove TV Jadrolinija Priča koja topi srce Hrvoje (4) je dva mjeseca svaki dan dočekivao Jadrolinijin brod na Olibu, kapetan broda jednog je dana napravio neočekivano

>> Na Lastovu uhvatili neman - kirnju zubatušu od 43 kilograma

Prvi dan imaš osjećaj kao da ti je netko ili nešto resetiralo sluh. Tišina... slušaš... i dalje tišina... Tek sljedeći dan sluh ti se izoštri za poneke zvukove. Klepet krilaca mušice koja leti oko tebe dok spokojno odmaraš um i tijelo na jednoj od obližnjih prirodnih uvala. Zvuk morskih valova kako se odbijaju od stijene nakon prolaza brodice lokalnog ribara. Zvuk komarca koji te marljivo oblijeće dok pokušavaš konačno pojesti tu srdelu koja je danas neslavno završila u ribarevoj mreži. Nakon samo dva dana već zaboravljaš i na postojanje novina, Dnevnika, interneta i prebacuješ se potpuno u mod - Lastovo!

Prvi dojam Lastova koji dobiješ dok se još iz daljine približavaš trajektom ka otoku je njegova boja. Lastovo je obojan u zeleno i kako mu se približavaš tako ta zelena boja postaje sve življa, ponegdje svjetlija, ponegdje tamnija uz blage primjese sa žutom i sve zajedno okupano plavom. Prekrasno!

Što si bliže otoku još bolje uviđaš koliko je šumovit, pa prema tome i ne čudi spoznaja da je proglašen Parkom prirode prije pet godina. Otok Lastovo je najveći otok u Lastovskom arhipelagu koji broji još 46 otočiča i hridi. Obala mu je izrazito razvedena što daje prednost u traženju osamljenih uvalica, samo svog mira i beskrajnog uživanja u svom komadiću raja.
Hotel na Lastovu

Smještaj smo potražili u jedinom hotelu na Lastovu, hotelu Solitudo. I sam je naziv hotela koji prevedeno znači samoća prikladan za okolni ambijent. Hotel se nalazi u mjestu Pasadur koji je oko tri kilometra udaljen od Ublija, jedinog trajektnog pristaništa na otoku. Upravo je iz tog mjesta Lastovo povezano mostom od nekih 10-ak metara s drugim malim otokom, Prežbom.

Samo mjesto Pasadur ima 70-ak žitelja i osim kuća građenih u apartmanskom stilu ima šetnicu uz more i konobu s odličnom ponudom svježih morskih specijaliteta, sve što u tom mjestu preostaje je samo odmor...

Lastovo na Lastovu

Otok Lastovo ima oko 800 stanovnika, a najveće mjesto otoka nosi isti naziv. Mjesto Lastovo nalazi se na sjeveroistočnoj strani otoka, u njegovoj unutrašnjosti i dojam po dolasku glavnom cestom je kao da se Lastovo spustilo niz cestu sa stijene prema dolini, a cesta je na vrhu stijene. Centar mjesta čini glavna cesta uz dvije trgovine, dva caffe bara od kojih je jedna i pizzeria, jedan turistički ured i podružnica Splitske banke.

Dio mjesta u kojem se diše i živi je interesantan i jako očaravajući! Šetnju po starim popločanim uskim kaletama i dalje sve do trga ispred Crkve Sv. Kuzme i Damjana prati opojna tišina. Sv. Kuzma i Damjan su zaštitnici mjesta, braća, ranokršćanski sveci i mučenici po kojima je župna crkva dobila ime. 26. rujna svake godine mjesto Lastovo slavi svoje zaštitnike te na taj dan u mjesto pristižu brojni gosti, među kojima je najviše onih koji su nekad davno tu ostavili svoju djedovinu radi odlaska za boljim sutra.

Lučica na Lastovu

Kilometar od mjesta Lastovo nalazi se staro ribarsko mjesto Lučica koja je danas povijesno zaštićen lokalitet uz obnovljene stare ribarske kuće. Mjesto odiše spokojem i pitoresknim krajolikom. Već na prvi pogled teško se bilo ne zaljubiti se u to mjesto i ne sanjariti o nekoj svojoj maloj kućici upravo ovdje, na ovom mjestu, u tišini, daleko...

Skrivena luka

Jedna od najljepših prirodnih uvala na Lastovu je Skrivena luka, zaštićena ne samo od vjetra nego i pogleda iako svaki iskusniji nautičar zna za ovo prekrasno mjesto u kojem je more najtoplije. U blizini mjesta nalazi se i poznati svjetionik Struga iz 19. stoljeća, obnovljen i krasan kulturni spomenik o kojem su nekad davno ovisili nautičari.

Jurjeva luka

Još jedna zanimljivost koju moram spomenuti je Jurjeva luka koja se nalazi u blizini Pasadura i koja je do unazad 17-18 godina bila luka JNA s brojnim vojnim objektima u čijoj su blizini spremište - tuneli za skrivanje manjih ratnih brodova. Luka s ostalim povijesnim, danas većinom razrušenim vojnim objektima priča svoju priču.

Nakon četiri dana odmora, punih pluća, izoštrenih osjetila, novih sanjarskih želja i misli vraćam se u Grad... Svatko treba razmisliti o Lastovu, kao mjestu na kojem možeš i ti ukrasti par dana samo svog mira... (SvjetskiPutnik.hr)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene