Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzela stvari u svoje ruke

Kuću pretvorila u ordinaciju: U spavaćoj sobi pregledava tlak i pluća, a u dnevnoj vadi krv

Aktualno Galerija Kuću pretvorila u ordinaciju - 1 Kuću pretvorila u ordinaciju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kuću pretvorila u ordinaciju - 2 Kuću pretvorila u ordinaciju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kuću pretvorila u ordinaciju - 3 Kuću pretvorila u ordinaciju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kuću pretvorila u ordinaciju - 4 Kuću pretvorila u ordinaciju - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kuću pretvorila u ordinaciju - 5 Galerija 1/5 >>
U spavaćoj sobi pregledavaju se tlak i pluća, a u dnevnoj vadi krv. Liječnica iz Petrinje kupila je kuću i pretvorila je u ordinaciju. Petrinjski dom zdravlja oštećen je u potresu, a pacijente su preselili u kontejnere, ali kako su uvjeti bili neizdrživi, liječnica je odlučila uzeti stvari u svoje ruke.

Izvana je to obična kuća, a iznutra ordinacija. Liječnica Željka, rođena Petrinjka, kupila je kuću. U nju je iz kontejnera preselila svojih 1900 pacijenata.

"U početku smo željeli iznajmiti kuću, ali kada smo razgovarali s ljudima čije su kuće bile pogodne za četiri ambulante i kad smo objasnili što bismo sve trebali napraviti u njihovu prostoru da bi se mogle unutra organizirati ambulante, nitko s time nije bio jako sretan", rekla je Željka Bifflin-Heski, liječnica obiteljske medicine.

Onda je odlučila pronaći kuću koja nikome ne treba, i pronašla je vlasnicu koja živi u Zagrebu. Platila ju je 50 tisuća eura većinom od svoje ušteđevine. Kaže da nije više mogla čekati obnovu Doma zdravlja, a uvjeti rada u kontejnerima bili su sve teži.

Pročitajte i ovo Pobačaj - 4 Legalan zahvat Najgori Zagreb i Split: Velik broj liječnika se poziva na priziv savjesti, Hrvatska zaostaje za svijetom

"Kontejneri nisu imali vodu, imali smo klimatizaciju koja nije dobro funkcionirala jer nam je isisavala zrak i nakon pola sata rada u takvom prostoru nismo mogli otvoriti vrata jer se stvorio vakuum. Nitko nije pitao kako vam je i stoga smo zaključili da nam nitko ne misli previše pomagati", objasnila je Bifflin-Heski.

S njom su se preselile i dvije kolegice, koje kažu da ih potez doktorice Željke nije iznenadio, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

"Ona je inače uvijek takva osoba, hraba, odlučna i uvijek ide naprijed", poručila je Snježana Đilas-Mazalin, liječnica obiteljske medicine.

Razlika je velika, a to su primijetili i sami pacijenti. 

"Tolike smo godine čekali po kiši i po snijegu pred kontejnerom", rekla je Zlata. "Ne hvalim je ja sad zato što je ona moja doktorica, ali to bi rijetko tko napravio i upustio se u takvo nešto", dodala je Dragica. 

Nekada spavaća soba sada je liječnička ordinacija. Nekadašnja dnevna soba sada je soba za medicinske sestre u kojoj previjaju pacijente, vade krv. Dnevno kroz kuću prođe čak 250 do 300 pacijenata.

Pročitajte i ovo Marijana Koški, Budrovci - 4 Život na selu u kolicima Marijana će se i dalje boriti: Od snova da se slobodno kreće, živi i radi neće odustati

Ništa im, kažu, ne nedostaje. Za kuću plaćaju i manje režije.

"Meni je lijepo ovdje i zaboravili smo gdje smo prije radili", poručila je medicinska sestra Drenka Smernić.

Zato su predali zahtjev Ministarstvu da se trajno presele. Ako im se to odobri, to će i službeno postati petrinjska kuća obiteljske medicine.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene