Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema provjeda

Medicinske sestre nezadovoljne pregovorima: Situacija je alarmantna, u sustavu nedostaje oko 5000 sestara.

Aktualno Galerija Anica Prašnjak Anica Prašnjak Foto: DNEVNIK.hr Pregovori sindikata i ministra zdravstva - 3 Pregovori sindikata i ministra zdravstva - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pregovori sindikata i ministra zdravstva - 2 Pregovori sindikata i ministra zdravstva - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pregovori sindikata i ministra zdravstva - 1 Galerija 1/4 >>
Medicinske sestre su tražile, ali povišicu kao liječnici nisu dobile. Umjesto deset posto, Ministarstvo im nudi povećanje plaća od tri do pet posto. Sindikati svoje nezadovoljstvo nisu skrivali, traže sastanak s premijerom. Najavljuju i prosvjede.

Rad u smjenama, vikendi, blagdani, a uz to i prekovremeni. Ova medicinska sestra iz zagrebačke bolnice u Vinogradskoj kaže posla je sve više, a njih sve manje.

"Ima dosta prekovremenih jednostavno ne možemo odbiti jer znamo da nema tko raditi, pacijenti su na prvom mjestu. Mnogi kad vide što rade i za koje novce naravno da se prekvalificiraju ili odu u inozemstvo", rekla je Kristina Žužul.

Prosječna plaća je od 800 do 900 eura, pa su sindikati danas od ministra tražili rast plaće od deset posto, kao što su dobili i liječnici, no do deset posto nisu upjeli doći.

"Medicinskim sestrama će se povećati koeficijent od tri do pet posto", poručio je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Pročitajte i ovo Novi zahtjevi - 1 Nema mira u zdravstvu Nakon sastanka s liječnicima i obećanja Vlade javili se i ostali: "Ako se taj zakon ne donese i za medicinske sestre, smatram to očiglednom diskriminacijom"

Kažu sindikati, to znači povećanje do 20 eura. Ponudu su dobili tek jutros, ali već planiraju nove akcije, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"Ako ministar nema i ako se predsjednik Vlade i Vlada odluči da mi to tražimo na ulici, onda ćemo biti tako prisiljeni to tražiti", jasan je bio Stjepan Topolnjak iz samostalnog zdravstvenog sindikata.

"Naravno da ćemo tražiti sastanak s premijerom, naravno", dodala je Anica Prašnjak iz Hrvatskog sindikata medicinskih sestara-tehničara.

Situacija je alarmantna. U sustavu nedostaje oko 5000 sestara. Zemlju je napustilo 3500. Kroz nekoliko godina njih do 7000 odlazi u mirovinu.

Nedostatak sestara osjeti se i u pulskoj bolnici. Ravnateljica kaže nove generacije sve je teže privući.

"Dio ih upiše iz razloga što to stvarno smatra pozivom i to je onaj dio koji će sigurno nastaviti raditi u sustavu. Moja slobodna procjena je da će ih barem 30 posto sigurno ostati raditi" rekla je Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula.

Nisu tu samo sestre, povećanje traže i ostali djelatnici od kojih su neki na minimalcu.

Pročitajte i ovo Marin Smilović, liječnik Četiri zahtjeva Idu li u štrajk? Mladi liječnici uoči sastanka s Berošem i Plenkovićem: "Trpe i pacijenti, a tu smo i mi u ugrozi"

"Evo ja imam sad u jednoj ustanovi, otišle su tri spremačice , rade u mesnici i dobivaju puno bolji osobni dohodak nego su dobivale u sustavu zdravstva", pojasnio je Toplonjak.

Oni koji u tom sustavu ostaju kažu da za to treba veći poticaj.

"Jer tehnički mi smo temelj zdravstvenog sustava i bez nas, ako se ne ulaže u temelje, ne može biti sigurna kuća", zaključila je Žužul.

Dok sindikati čekaju hoće li ih primiti premijer, uskoro počinju dogovarati novi prosvjed.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene