Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legalan zahvat

Najgori Zagreb i Split: Velik broj liječnika se poziva na priziv savjesti, Hrvatska zaostaje za svijetom

Aktualno Galerija Pobačaj - 4 Pobačaj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jasenka Grujić Jasenka Grujić Foto: DNEVNIK.hr Pobačaj - 3 Pobačaj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pobačaj - 2 Pobačaj - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Pobačaj - 3 Galerija 1/8 >>
Iako ga je regulirao zakon još iz 1978., pobačaj je u Hrvatskoj sve teže dostupan i sve skuplji, upozorava dio liječnika i struke koja se bavi ljudskim pravima. Više od polovice liječnika poziva se na priziv savjesti.

U jednoj od dvije zagrebačke bolnice u kojima se dosad nije obavljao, pobačaj je sada moguć, no ne ide sve baš tako glatko.

"Znači moguće je, ali ja ako vas naručim na pregled, vi ako dođete i ako je to prerano ili prekasno - onda više ne možete napravit prekid trudnoće. Vi ćete taj račun za pregled morat platiti, to vam je 140 eura, a ako se dogovorite, ako je sve u redu, taj račun ne plaćate, to ulazi u cijenu prekida trudnoće“, rečeno je reporterki Dnevnika Nove TV Ameli Čilić iz jedne od bolnica.

Što je 330 eura, poprilično skupo, za zdravstvenu uslugu koja bi, smatraju ženske udruge, trebala biti besplatna. Preostalo je još pet hrvatskih bolnica: našička, požeška, vinkovačka, kninska, kao i bolnica Sestre milosrdnice u Zagrebu, u kojima se abortus ne može obaviti ni uz plaćanje.

Pročitajte i ovo Rezultati ankete HLK - 4 Rezultati velike ankete Alarmantne brojke: Hrvatskoj nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara

"U ovakvim situacijama gdje je mogućnost lukrativnih situacija vrlo visoka stradat će uvijek siromašne i mlade žene. Dostupnost pobačaja osigurava to da nema odljeva u ilegalu, kojeg ima, nemojmo se zavaravati“, rekla je ginekologinja Jasenka Grujić.

59 posto ginekologa u Hrvatskoj odbija obavljati abortus. Statistika je još poraznija u dva najveća grada, Zagrebu i Splitu, gdje se čak 80 posto liječnika poziva na priziv savjesti, a tu nije kraj problemima.

"Žene ističu da nemaju dovoljno informacija kada se radi o navedenom zahvatu. Odnos osoblja i liječničkog i medicinskog osoblja je takav da gotovo svakodnevno moramo reagirati prema bolnicama“, kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Prekid trudnoće pilulama dostupan je u samo četiri hrvatske bolnice, dok je svjetski trend i samoprimjena lijekova kod kuće, uz telemedicinu. Moldavija je to ozakonila još prije 20 godina.

Pročitajte i ovo Ratko Matijević LIJEPA VIJEST FOTO/VIDEO Velika novost u KB Sveti duh: Pogledajte najsuvremeniju ginekološku salu u Hrvatskoj

"Pitam se zašto u tako razvijenoj zemlji, u središtu Europe taj problem još postoji. U ovom trenutku čak i kolege iz Srednje Azije u Uzbekistanu imaju pilot studiju koja se pokazala vrlo uspješnom po pitanju telemedicinskog prekida trudnoće, Azerbajdžan isto tako, Ukrajina također“, rekla je ginekologinja iz Moldavije Rodika Komenda

Za razliku od Moldavki, Ukrajinki ili Azerbajdžanki, Hrvatice najprije moraju pronaći ustanovu u kojoj će obaviti zahvat, skupo ga platiti, a onda nerijetko i trpjeti osudu okoline.

"Ja mislim da je ovo sve i demonstracija moći onih koji je imaju i onih koji imaju jedini pravo baviti se medicinskom skrbi nad pacijenticama koje su ovom trenutku ranjive“, istaknula je Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Problem je iz godine u godinu sve veći, jer dok se čeka zakon koji bi bolje uredio pravo na izbor, što je još 2017. naložio Ustavni sud, svake godine se sve više liječnika poziva na priziv savjesti. A to nije dovelo do manjeg broja pobačaja. Upravo suprotno.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene