Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kučan: Tuđman htio iznajmiti Savudriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je da je svojedobno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom "interno razgovarao" o mogućnosti da Slovenija unajmi dio savudrijskog poluotoka kako bi se "spriječilo ponavljanje konflikata" u Savudrijskoj vali.

"To ne bi bio prvi takav aranžman, a njegova izvedba bila bi stvar dogovora. No, radilo se o vrlo internoj raspravi o jednoj od mogućnosti kako spriječiti ponavljanje konflikata", rekao je Kučan u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izjave o arbitraži posljedica hrvatskog lobiranja u Bruxellesu? Slika nije dostupna Rupel: Pitanje granice riješiti prije ulaska RH u EU

Kučan je uglavnom komentirao aktualnu političku situaciju u Sloveniji, ali se osvrnuo i na odnose s Hrvatskom, pa i na neriješena granična pitanja, te problem štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj, za koji je rekao da ga treba riješiti bez obzira na tezu Slovenije da se radi o sukcesijskom pitanju jer to opterećuje međusobne odnose i ruši reputaciju Slovenije
u Hrvatskoj.

Govoreći o navodnim razgovorima s Tuđmanom da se dio savudrijskog poluotoka iznajmi Sloveniji, Kučan je rekao da teško može ocijeniti zašto do konkretizacije te ideje nije došlo, ali da danas u Hrvatskoj "nema nikoga tko bi smatrao vrijednim" da se o toj ideji ponovo razgovara.

"To bi u svakom slučaju bilo rješenje kojim bi dobile obje strane. Dobile bi i ugled u svijetu, a nitko ne bi imao osjećaj da je nešto dobio, a da je druga strana u tom sporu nešto izgubila", rekao je Kučan.

Bivši slovenski predsjednik naveo je također da bi Slovenija, kad se radi o granici s Hrvatskom, trebala inzistirati na načelima i "stanju 25. 6. 1991.", ali da su od tih načela odstupale i jedna i druga strana.

Inače, ocijenio je Kučan, i jedna i druga država morale bi se
sustezati jednostranih akata na granici kojima bi pokušale dokazati na da određenom dijelu spornog teritorija "vrše suverenost", ali se toga, kako je dodao, nije držala niti Slovenija.

"Zato su naši protesti manje kredibilni", rekao je bivši slovenski predsjednik, dodavši da su granična pitanja vrlo emocionalno obojena i da je zato za konačna rješenja bolje pričekati "razumnija vremena".

Kučan je komentirao i problem štediša Ljubljanske banke Zagreb, jasno se zauzevši za vraćanje tog duga.

"Morali bismo podmiriti dug Ljubljanske banke prema štedišama, a onda u pregovorima o sukcesiji s više kredibiliteta zahtijevati stajalište o tome tko je pravi dužnik", rekao je Kučan.

Po njegovoj je ocjeni problem Ljubljanske banke pitanje koje najviše opterećuje međusobne slovensko-hrvatske odnose i stvara neraspoloženje u hrvatskoj javnosti.

"Slabo ozračje između Slovenije i Hrvatske i slaba slika koju o
Sloveniji imaju Hrvati u velikoj mjeri imaju osnovu u pogrešci
napravljenoj u vezi s Ljubljanskom bankom ", rekao je Kučan, dodajući da je zbog te greške Slovenija i ekonomski vrlo mnogo izgubila.

Kučan je na pitanje da li je dobro da se otvorena pitanja s Hrvatskom vezuju za njene pristupne pregovore s Europskom unijom rekao: "To je moguće, ali pitanje je da li je to dobro".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene