Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: Pitanje granice riješiti prije ulaska RH u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da sada nema incidenata i da je stanje mirno na granici između Slovenije i Hrvatske, ali da stvari treba riješiti do ulaska Hrvatske u EU.

"Nama se ne žuri i ne treba biti nestrpljiv. Mi ćemo čekati do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mislim da do tada taj problem treba riješiti i na tome ćemo ustrajati", rekao je Rupel, dodajući da će sadašnja vlada u tom smislu nastaviti sa sadašnjom politikom.

Pročitajte i ovo Ribar (Foto: Dnevnik.hr) Problemi sa Slovencima Ribari nakon sastanka u Vladi: ''Od večeras mirno spavamo. Možemo normalno raditi'' Slika nije dostupna Rupel: Moguća sjednica dviju vlada oko otvorenih pitanja

Rupel je pozvao oporbene stranke da u tome budu državotvorne i to pokažu prilikom usvajanja buduće rezolucije o granici s Hrvatskom oko koje se mora, kako je rekao, okupiti "slovenski politički establishment".

Rupel je rekao da oporbi ne osporava pravo da bude kritična i da "izaziva iskrice" kad se radi o vanjskoj politici sadašnje vlade, ali da je Slovenija premala da bi o tom važnom pitanju pokazivala razlike.

Osvrnuo se i na izjavu hrvatske ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović koja je, po njegovim riječima, ovih dana izjavila da Hrvatska neće imati problema zbog neriješenih graničnih pitanja sa Slovenijom jer taj problem prilikom ulaska u EU prije dvije godine nije imala ni Slovenija.
Hrvatsku na regionalnu suradnju i rješavanje graničnih pitanja sa susjednim državama obvezuje više dokumenata Europske komisije, rekao je Rupel i dodao da izjava ministrice Kitarović pokazuje "zabrinutost" Hrvatske da će joj problem neriješene granice sa Slovenijom smetati na putu prema Europskoj uniji.

Rupel je odbacio mišljenja da neriješeno pitanje granice nije smetalo Sloveniji prilikom ulaska u EU pa neće ni Hrvatskoj, rekavši da je hrvatski slučaj drukčiji.

"Razlika je ako se ima granični problem s jednom ili više država. Osim toga, mi smo (prilikom pregovora o ulasku u EU) imali granični problem s državom koja nije bila članica Europske unije, a ne sa članicom. To je razlika", rekao je Rupel članovima vanjskopolitičkog odbora.

Vanjskopolitički odbor suglasio se da se tekst rezolucije o granici s Hrvatskom, koji je na prijedlog Slovenske pučke stranke (SLS) uvršten u dnevni red zasjedanja u tijeku, razmotri nakon drugog kruga parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedjelju, kako to ne bi utjecalo na birače i uspjeh stranaka. Prema ranijem rasporedu, odbor je naime o tekstu trebao raspravljati na današnjoj sjednici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene