Ovršni zakon mijenjat će se do ljetne saborske stanke. U sljedećih mjesec dana moglo bi biti riješeno pitanje velikog broja blokiranih građana. Novi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u proceduru šalje zakon koji je rađen dok je njegov resor vodio Mostov ministar.


Konačno će zastupnici na klupama imati izmjene ovršnog zakona. Prvi je to pravi korak ka rješenju problema tisuća blokiranih.

Vezani članci Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Evo što je novo u ovršnom zakonu: Nema deložacija zimi, zabranjuje se ovrha nad nekretninom za dug manji od 40.000 kuna.... Mirjam Kervatin, Udruga Blokirani (Foto: Dnevnik.hr) Udruga Blokirani: "Kompletan prijedlog novog ovršnog zakona stigao iz Hanžekovićeva ureda"

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, kaže da će nastojati naći rješenje po kojem bi se podigao cenzus onoga dijela koji bi mogao biti ovršen, a pokušat će riješiti problem i pitanja jedine nekretnine. "Ako se i to, nažalost, dogodi onda da država pronađe drugi smještaj onima koji bi bili ovršeni. U svakom slučaju naći ćemo rješenje koje je socijalno osjetljivo", rekao je Plenković.

Prema prijedlogu koji Most naziva svojim, a koji su prekjučer još jednom predstavili u Saboru, jedina nekretnina ne bi se mogla ovršiti bez pristanka ovršenika. Povećali bi zaštićeni dio plaće na tri četvrtine za sve s primanjima ispod hrvatskog prosjeka. Socijalno ugroženim deložiranim građanima država bi osigurala smještaj na 18 mjeseci. Ako je dug manji od 20 tisuća kuna ne bi se mogla ovršiti nekretnina.

Sanja Mišević iz Mosta, koja je donedavno bila državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, kaže da su izmjene usmjerene upravo na poboljšanje "sada doista katastrofalnog položaja ovršenika".

Iz udruge Blokirani smatraju da ove, po njihovom mišljenju, kozmetičke izmjene, tisućama blokiranih neće nimalo pomoći. "Ključna izmjena glasi ovako: moratorij na postojeći Ovršni zakon odmah do dovršetka široke društvene rasprave i širokog konsenzusa zato što ako se moglo napravit izuzeće za Todorića u roku od tri dana onda se može naći i rješenje za 330 tisuća već blokiranih i osiromašenih građana", kaže Miriam Kervatin iz udruge Blokirani.

Takav prijedlog kritizira i sudac trgovačkog suda, Mislav Kolakušić. Kaže ne smanjuju se troškovi ovrhe i nisu dovoljno zaštićena primanja socijalno najugroženijih.

"Mora biti zaštićeno 3600 kuna od bilo kakve ovrhe, to se ne smije dirati. Pa to je prag siromaštva", kaže Kolakušić.

SDP, koji je donio postojeći, od prvog dana kritizirani Ovršni zakon, novi će zakon podržati. Ipak, bivši ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, smatra da se samo Ovršnim zakonom ne mogu riješiti svi problemi blokiranih. Fini kao državnoj agenciji i posredniku, smatra Miljanić, treba smanjiti ovlasti.

"Ići ćemo s tim prijedlogom da na najmanje ovrhe, recimo do 5 ili do 10 tisuća kuna, Fina ne naplaćuje trošak", kaže Miljenić.

Ako zakon žele promijeniti prije ljetne stanke Sabora, vladajući nemaju još puno vremena za dodatne izmjene jer zastupnici 15. srpnja idu na godišnji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr