Novi ovršni zakon važan je za oko 265 tisuća blokiranih i njihove obitelji. Više se neće moći ovršiti božićnica, uskrsnica, regres, dnevnice i naknade za službeni put.

Galerija


Ovrha na jedinoj nekretnini nije dopuštena, osim ako to ne znači da se iz prodaje stana može namiriti dug i kupiti novi manji stan.

Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Mirjam Kervatin, Udruga Blokirani (Foto: Dnevnik.hr) Udruga Blokirani: "Kompletan prijedlog novog ovršnog zakona stigao iz Hanžekovićeva ureda" Brži i jeftiniji ovršni postupak? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Predstavljen niz mjera iz Ovršnog zakona, ali je prešućen jedan bitan trošak

Ipak - zabranjuje se ovrha na nekretnini zbog namirenja glavnice do 40.000 kuna. I deložacija nema zimi. Mjenice i čekovi više nisu vjerodostojna isprava. Samo račun, izvadak iz poslovnih knjiga i obračun kamata.

Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr

Postupak se pokreće elektroničkim putem. Sve će nadzirati sud. Ministar nije isključio javne bilježnike iz postupka jer tvrdi da bi to previše zagušilo sudove. I Fina je i dalje tu.

Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

U Vladi se hvale nižim troškovima postupka. Primjerice, za dug do 5000 kuna Fini i javnom bilježniku dužnik će platiti 200 kuna sudske pristojbe, za dug veći od 5000 kuna 300 kuna pristojbe. Ali u to nisu uračunati troškovi odvjetnika, ako ih se koristi.

Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr

HDZ-ov partner Darinko Kosor predlaže vraćanje cijelog postupka sudovima. Javni bilježnici više ne bi imali nikakvu ulogu u utjerivanju dugova. Traži i da se granica za zabranu ovrhe nekretnine podigne s 40 na 100 tisuća kuna.

Ali i drukčiji redoslijed otplate duga, niže odvjetničke tarife. I jasno propisano da iznos kamate ne može prijeći iznos glavnice.

Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ovrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr