Nakon dugog niza godina pričanja o legalnom uzgoju konoplje Vlada je prihvatila izmjenu Zakona. Uzgajat će ju ljekarne i farmaceutske tvrtke koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova.

Galerija


U Hrvatskoj već dvije godine proizvodi na bazi kanabisa nisu dostupni. ''Ostaje crno tržište ili u države gdje morate naći svog neurologa, tamo će vam prepisati bijeli recept i na osnovu bijelog recepta nekog doktora iz EU možete kupiti u ljekarni lijek i dalje morate kupiti svojim izvorima'', rekla je Kornelija Radić Balažić iz Osijeka.

Vezani članci Ivan Perković, onkološki bolesnik Nakon objave u medijima problem ekspresno riješen: "Zvala me glavna sestra s onkologije i rekla da imam termin u četvrtak" Ivan Perković, onkološki pacijent KBC Split nema lijekova za onkološke bolesnike: "Dajemo bolesnicima najviše što možemo u ovim okolnostima"

Tamo gdje ih ima su preskupi. A najavljenom izmjenom Zakona proizvodi na bazi kanabisa trebali bi biti jeftiniji i dostupniji.

''Kod naših ljekarnika bili su strašno skupi između 2 i 6 tisuća kuna mjesečna doza, ako vam je to dovoljno'', dodaje Balažić.

Struka pozdravlja izmjenu Zakona o dopuštenom uzgoju konoplje u medicinske svrhe. ''Potražnja za lijekovima na bazi kanabisa je dosta velika. Vjerujem da će ova vijest o mogućnosti proizvodnje, odnosno distribucije pacijenti rado dočekati. Kanabis ima svoje mjesto u terapiji'', rekla je Marija Škrobar iz Centralne ljekarne Osijek.

''Kupovat će se inozemni, neće se saditi u Hrvatskoj, ali će se ekstrahirati i radit će se pripravci u Hrvatskoj. Moja procjena je da će to trajati godinu, dvije prije nego što Hrvatski pacijenti počnu koristit hrvatsku marihuanu'', kazao je doc. dr. sc. Ognjen Brborović, medicinski fakultet Zagreb.

Medicinski kanabis legalan je u 15-ak europskih zemalja. Onaj tko se odluči za uzgoj trebat će suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede.

''Mislim da je to dobar iskorak, da tu možemo imati i određene investicije u RH, prije svega u sektoru farmaceutike i to je nešto što može doprinijeti sveukupnom razvoju RH'', kaže Tomislav Tolušić.

Ali i pomoći svima onima kojima je kanabis terapija. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr