Obavijesti Pretražite Navigacija
Građanima zabranjeno

Milan Kujundžić srušio snove o slobodnom uzgajanju indijske konoplje: "Neće se moći sjetiti bilo tko i početi proizvoditi"

Marihuana (Foto: Kristina Stedul Fabrac/ Pixsell)
Marihuana (Foto: Kristina Stedul Fabrac/ Pixsell) Foto: Kristina Stedul Fabrac/ Pixsell
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak da uzgoj i proizvodnja indijske konoplje u medicinske svrhe neće biti dopušteni građanima, već samo tvrtkama i ljekarnama koje se bave proizvodnjom lijekova.

"Kanabis će u Hrvatskoj moći uzgajati samo proizvođači lijekova, neće se moći sjetiti bilo tko i početi ga proizvoditi", rekao je Kujundžić i odbacio mogućnost dopuštanja građanima uzgoja medicinskog kanabisa za vlastite potrebe.

Pročitajte i ovo Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) Lijek plaća pacijent U hrvatske ljekarne ponovno stiglo ulje kanabisa, moguće ga je dobiti na recept liječnika Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) predsjednica ga pomilovala Huanito je slobodan, ali njegova bitka nije završila: "Psihički je malo bolje, vidim i da se smije..."

Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj je prvi put dopušten na temelju izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je Vlada prihvatila na sjednici u četvrtak, a uzgojem i proizvodnjom medicinskog kanabisa moći će se baviti isključivo farmaceutske tvrtke i ljekarne koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova.

Amandman Ivana Ćelića (HDZ) kojim se definira uzgoj kanabisa u medicinske svrhe bit će dopunjen pravilnikom koji će određivati način i mjerila za davanje odobrenja, odnosno definirat će što sve treba pravni subjekt ispunjavati da bi mogao uzgajati kanabis.

"Kanabis u medicinske svrhe moći će uzgajati oni pravni subjekti koji proizvode lijekove. Na taj se način omogućuje i snižavanje cijena lijekova na bazi kanabisa te se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi taj uzgoj od eventualnih ilegalnih rabota", ističe ministar.

Iako neke druge europske zemlje dopuštaju uzgoj kanabisa građanima za vlastite medicinske potrebe, hrvatska Vlada o tome ne razmišlja, rekao je Kujundžić na marginama konferencije digitalne medicine "Budućnost je sada". (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene