Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je sućut obitelji Josipa Briškog, vojnika koji je preminuo nakon napada u Afganistanu.


Predsjednica je izrazila tugu zbog smrti skupnika Josipa Briškog, koji je preminuo u bolnici nakon napada bombaša samoubojice u Afganistanu.

''Izražavam duboku tugu i sućut obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog, koji je nažalost podlegao ozljedama. U ovom teškom trenutku nadam se kako će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe.

Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Detalji napada na hrvatske vojnike u Kabulu: ''Bombaš samoubojica zaletio se motociklom...''

Iskreno vjerujem u uspješni oporavak ostalih ozlijeđenih vojnika te kako ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj. Kako sam i sama svjedočila prilikom nekoliko posjeta našim kontingentima u Afganistanu, Hrvatska vojska u ovoj operaciji dokazuje visok stupanj pripremljenosti. Svjesni težine svojih zadaća, hrvatski vojnici pokazuju visok stupanj hrabrosti, morala i vjere u uspjeh međunarodne misije u kojoj sudjeluju, jer se Republika Hrvatska od suvremenih prijetnji poput terorizma štiti i daleko od njezinih granica.

U ovom trenutku naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika, posebno Josipa Briškog'', poručila je predsjednica.

Josip Briški rođen je 1992. godine. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo.

Ranije je premijer Andrej Plenković osudio napad na pripadnike Hrvatske vojske i poručio da će se, kada liječnici procijene da je to moguće, raditi na tome da ozlijeđeni vojnici dođu u Hrvatsku.