Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio MORH

Preminuo pripadnik HV-a ozlijeđen u Afganistanu: ''Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac''

Damir Krstičević (Foto: MORH)
Damir Krstičević (Foto: MORH) MORH
Aktualno Galerija Damir Krstičević (Foto: MORH) Damir Krstičević (Foto: MORH) Foto: MORH Fotografije automobila u kojima su stradali hrvatski vojnici u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Fotografije automobila u kojima su stradali hrvatski vojnici u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izvanredna konferencija za medije nakon stradavanja vojnika u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 Izvanredna konferencija za medije nakon stradavanja vojnika u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 Foto: MORH Izvanredna konferencija za medije nakon stradavanja vojnika u Afganistanu (Foto: MORH) - 2 Izvanredna konferencija za medije nakon stradavanja vojnika u Afganistanu (Foto: MORH) - 2 Foto: MORH +0 Izvanredna konferencija za medije nakon stradavanja vojnika u Afganistanu (Foto: MORH) - 3 Galerija 1/5 >>
Josip Briški, pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu preminuo je danas od zadobivenih teških ozljeda tijekom samoubilačkog napada na konvoj s hrvatskim vojnicima, potvrdio je MORH.

Uz Josipa Briškog, koji je preminuo od posljedica teških ozljeda u bolnici, ozlijeđena su još dvojica hrvatskih vojnika. I njihove su ozljede teške, ali nisu u životnoj opasnosti, izvjestio je MORH.

''Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu preminuo je danas 24. srpnja 2019. godine oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga J. B., rođenom 1992. godine, koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo.

Istraga o jutrošnjem napadu je u tijeku.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji.

Pročitajte i ovo Robert Hranj, viceadmiral (Foto: Dnevnik.hr) Vrh MORH-a i vojske šokiran "Naši vojnici ne sudjeluju u borbama u Afganistanu. Ovaj je napad teško razumljiv"

''U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika'', objavilo je Ministarstvo obrane RH. 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov također je izrazio sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu.

“Poštovana i draga obitelji Briški,duboko sam dirnut tužnom viješću o iznenadnoj i tragičnoj smrti vašeg supruga, oca i sina, cijenjenog pripadnika Hrvatske vojske, uzornog kolegu i dragog prijatelja Josipa. U svoje ime i u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, izražavam najiskreniju ljudsku sućut.U ovim tužnim trenucima moje misli su uz vas. Neka vam dragi Bog da snage da i ovu patnju shvatite kao kušnju, a spoznaja da niste sami u svojoj tuzi neka vam bude utjeha. Poštovani roditelji našeg Josipa, vaša bol je beskrajna kao što je beskrajna plemenitost i dobrota vašeg Josipa koja ga je odvela u Afganistan pomagati drugima. Iznjedrili ste divnog čovjeka i besprijekornog vojnika. Neka vam to bude utjeha i ponos. Ostanite ponosni na svoga Josipa koji će zauvjek živjeti u vašim i našim srcima kao požrtvovan otac i suprug, sin, brat i unuk divan čovjeki hrabar vojnik. Naše misli i molitve su s Vama i Vašom obitelji", poručio je Šundov.

Izraz sućuti iz američke ambasade

Izraze sućuti uputila je i američka ambasada u Zagrebu: ''Članovi američke ambasade sa žaljenjem su primili informaciju da je ubijen hrvatski vojnik dok je služio u Afganistanu, a dva su ranjena. SAD izražava duboku sućut ožalošćenoj obitelji i prijateljima hrvatskog vojnika čiji je život oduzet u sramotnom napadu. Ozlijeđenima želimo brz i potpun oporavak. Gotovo dvadeset godina, SAD i Hrvatska zajedno sa saveznicima NATO-a bore se protiv terorizma u sklopu operacije Resolute Support i prethodnim misijama u Afganistanu. Danas stojimo zajedno u tuzi i zahvalnosti za hrabrost muškaraca i žena koji riskiraju svoje živote kako bi svijet bio sigurnije mjesto. Zahvalni smo na snažnom i izdržljivom sigurnosnom partnerstvu s Hrvatskom i na raspolaganju smo za pomoć u teškim vremenima''.

Podsjetimo, ministar obrane u srijedu je na izvanrednoj konferenciji za medije izvijestio javnost o napadu na vozilo hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu te o ranjavanju trojice naših vojnika. Jedan od vojnika preminuo je u bolnici od posljedica teških ozljeda. Druga dvojica hrvatskih vojnika također su teško ozlijeđena u napadu, ali nisu u životnoj opasnosti.

Napad na konvoj izvršio je bombaš samoubojica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene