Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedan preminuo

Detalji napada na hrvatske vojnike u Kabulu: ''Bombaš samoubojica zaletio se motociklom...''

Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH)
Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) MORH
Aktualno Galerija Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Foto: MORH Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Foto: MORH Fotografije automobila u kojima su stradali hrvatski vojnici u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Fotografije automobila u kojima su stradali hrvatski vojnici u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Razmještaj kampova u Kabulu (Foto: Dnevnik.hr) Razmještaj kampova u Kabulu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 General Krešo Tuškan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/7 >>
Na izvanrednoj MORH-ovoj konferenciji za medije brigadni general Krešo Tuškan otkrio je detalje napada u Afganistanu u kojem su ozlijeđena trojica hrvatskih vojnika od kojih je jedan kasnije preminuo u bolnici.

Brigadni general Krešo Tuškan nakon napada na hrvatske vojnike u Afganistanu, u kojem je jedan vojnik preminuo, na izvanrednoj konferenciji za medije otkrio je detalje napada. Prema prvim izvješćima, u kolonu se na motociklu zabio bombaš samubojica. 

''U 8:44 prema lokalnom vremenu, 200 metara od kampa Lion došlo je do, prema izvješćima očevidaca, zalijetanja motocikla s navodnim bombašem samoubojicom i ozljeđivanja naših pripadnika'', rekao je general Tuškan te je dodao da su u 8:15 ujutro iz kampa Gibson krenuli na zadaću s pet neborbenih vozila – dvije Toyote i tri Mercedesa.

U svakom od vozila bila su tri pripadnika oružanih snaga, a u dva su vozila bili afganistanski prevoditelji koji s njima redovito idu na zadaće. Kolona je krenula od kampa Gibson prema aerodromu HKIA, gdje je bio plan da se dva vozila odvoje. Dva su se zadnja vozila odvojila i otišla u kamp HKIA pokupiti pravnog savjetnika i suradnika s kojima su trebali ići u kamp Lion, a tri su vozila nastavila put prema kampu Lion i u njih se zaletio motocikl.

Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Razmještaj kampova u Kabulu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ozlijeđenima su najprije u pomoć pristigle afganistanske snage za brzu pomoć. Ubrzo su ozlijeđeni vojnici prebačeni u kamp KHIA, gdje su im hitnu pomoć pružile NATO-ove snage. Dvojica vojnika s težim ozijedama noge i glave prebačena su u Bagram u najvišu medicinsku ustanovu na području operacije. Treći vojnik s ozljedom ruke ostao je na kampu KHIA.

U tijeku su očevid i istraga koju provode afganistanske sigurnosne snage i specijalni tim NATO-a. ''Do završetka istrage nećemo imati sto posto jasnu situaciju. Naše snage u Afganistanu nastavljaju svoje zadaće uz pojačane mjere opreza. Dobili su upute da se jave svojim obiteljima'', rekao je general.

Pročitajte i ovo Robert Hranj, viceadmiral (Foto: Dnevnik.hr) Vrh MORH-a i vojske šokiran "Naši vojnici ne sudjeluju u borbama u Afganistanu. Ovaj je napad teško razumljiv"

Tim hrvatskih specijalnih snaga ima 23 pripadnika. Smješteni su u kampu Gibson, a centralna je točka HKIA aerodrom u Kabulu. Ozlijeđena trojica pripadnika spacijalnih snaga Hrvatske vojske u Afganistanu djeluju u okviru specijalnih snaga NATO-a Special Operation Advisory Group. 

Teško ranjeni vojnik koji se nalazio u životnoj opasnosti preminuo je nekoliko sati nakon napada. Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo.

Još je jedan od teško ranjenih vojnika isto rođen 1992. godine i također je već pet godina u vojsci. Treći je rođen 1987. godine i u vojsci je 12 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene