Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dnu ljestvice

Koliko u Hrvatskoj košta pristojan život? Ministar o preživljavanju sa 7500 kuna: "To je vrlo složena tematika"

Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: Gettyimages) Galerija 1/3 >>
Građani itekako vode računa o financijama, pogotovo oni s nižim primanjima. Tek četvrtina zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj ima neto plaću veću od 7500 kuna. Posljednji su to podaci Zavoda za statistiku, koji je još preciznije izračunao plaće u Hrvatskoj.

Četvrtina zaposlenih ima plaću 4208 kuna ili manje, četvrtina ima plaću između 4208 kuna i 5553 kune, još četvrtina od 5553 do 7500 kuna, a samo posljednja četvrtina višu od 7500 kuna.

Pročitajte i ovo Kaos s obračunom plaća ANKETA DNEVNIKA NOVE TV Je li vam plaća veća nakon porezne reforme? Pogledajte rezultate glasanja Slika nije dostupna Hrvatska kakvu trebamo Predsjednica hvali promjene, no poručuje: "Misli li bilo tko da itko može normalno živjeti s 3000 kuna plaće?"

Ovi podaci govore koliko je stanje daleko od zahtjeva predsjednice da minimalna plaća u Hrvatskoj bude sedam i pol tisuća kuna. Poslodavci pak poručuju da nema većih plaća bez većeg državnog rasterećenja. Mi smo na papir stavili neke životne troškove i cijene koje daju sliku i što se može s tih nedostižnih sedam i pol tisuća kuna.

Zagrebačka obitelj s dvoje djece iz naše priče odlazak u Zoološki vrt može si priuštiti. Granicu pristojnog života i oni su postavili na sedam i pol tisuća kuna.

"Normalan, ne baš luksuzan, uz štednje. Znači, i na sedam i pol bi nešto malo trebalo prištedjeti. Pa ne sad se luksuzirati, ali da", poručuje Jovan iz Zagreba.

Visoki troškovi života

Krenimo s režijama. Prosječno kućanstvo troši oko 250 kuna struje na mjesec. Prosječna zimska potrošnja plina uz grijanje iznosi oko 500 kuna. Zagrebački holding ispostavi račun veći od 600 kuna. Internet i televizija barem 200 kuna, a tu je još i RTV pristojba. I to je bez goriva.

Agenti za nekretnine kažu nam da su cijene najma stanova u Zagrebu, negdje veličine 70 kvadrata, što je pristojno za jednu četveročlanu obitelj, stajale do 500 eura mjesečno.

Bili smo i u trgovini odjećom za širu populaciju. Hlače su oko 150 kuna, toliko i majice dugih rukava. Košulje također, a i proljetna haljina može se naći po toj cijeni.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata upozorava: "Na drugoj strani, da su nam cijene u prosjeku razvijenih europskih zemalja kada je riječ o hrani i kad je riječ o dobrom dijelu drugih troškova, a ono što je prava situacija pokazuju i druge statistike, a to je da smo mi po nekakvom potrošačkom potencijalu na samom dnu Europske unije upravo zbog malih primanja."

Ministar o preživljavanju sa 7500 kuna: "To je vrlo složena tematika"

Ministra državne imovine Gorana Marića, koji ima plaću 17 i pol tisuća kuna, pitali smo može li se preživjeti sa 7500 kuna. Pa može, ali naravno da se teško živi sa toliko. Ali ovisi je li sam čovjek ima li djecu, dvije plaće ili tri plaće u obitelji. To je vrlo složena tematika", kaže Marić.

Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Karte za kino za četiri osobe stoje gotovo 150 kuna. Četiri soka i dvije srednje porcije kokica još sto kuna. Odlazak u Zoološki vrt za četveročlanu obitelj sa dva školarca ako još popiju kavu i djeca pojedu sladoled stoji 140 kuna. Ako odlučite djeci kupiti jednu ili dvije plišane igračke, to vam je još dodatnih 50 ili sto kuna.

Za neto plaću od 7500 tisuća kuna poslodavci kažu da potroše 15 tisuća, pa za povećanja nema mjesta bez državnog rasterećenja. 

Jakelić: Visina plaće filozofsko je pitanje

Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca smatra da je visina plaće filozofsko pitanje.

"Rekao bih da je to više onako jedno filozofsko pitanje jer u principu niti jedna plaća nije dovoljno velika. Ako imate šest mjeseci ili godinu dana deset tisuća kuna plaću, već 13. mjesec ta će vam plaća biti mala", uvjeren je.

Zagrebačka obitelj s početka priče kaže kako se nemaju razloga žaliti, no što je s djecom one četvrtine zaposlenih koja prima plaću manju od 4200 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Andrija Jarak o aferi špic-papak: "Nije isključeno da će se krug osumnjičenih proširiti na još nekoliko osoba" +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Andrija Jarak o aferi špic-papak: "Nije isključeno da će se krug osumnjičenih proširiti na još nekoliko osoba" 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene