Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne volim one koji mijenjaju strane"

Grabar-Kitarović: "Ja sam prije svega majka, Hrvatica, vjernica i građanka"

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik Nove TV (Video: Dnevnik.hr) - 2
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik Nove TV (Video: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se na protekle četiri godine mandata, u povodu godišnjice inauguracije, otkrila planove za budućnost, ali i komentirala goruće teme i probleme u zemlji.

"Uložila sam velike napore u mijenjanje imidža, odnosno slike Hrvatske koja, nažalost, posljednjih godina u svijetu nije bila na onoj razini na kojoj je želimo vidjeti. Kao jednu od svojih najsnažnijih inicijativa, ističem Inicijativu triju mora. S druge strane, na planu unutarnje politike ipak sam uspjela pomaknuti tu raspravu i fokus javnosti s ideoloških na prava životna pitanja", rekla je predsjednica za Media servis.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) U Biogradu na moru Kolinda Grabar-Kitarović objasnila izjavu da pravosuđe treba slušati narod Slika nije dostupna Oštro iz Vukovara Kolinda Grabar-Kitarović: "Vidjeli smo, nažalost, u posljednje vrijeme puno afera u pravosuđu"

U razgovoru sa svim akterima društva, tvrdi, definiran je najveći problem u zemlji, a to je demografija. A kada je riječ o blokiranim građanima, iako ističe da je situacija puno bolja, problem još nije do kraja riješen pa će se na tome raditi tijekom ove godine, kazala je.

Planovi za budućnost

Govoreći o planovima za budućnost, istaknula je da želi završiti projekt Pantovčak, otvaranje šume građanima i ostvarivanje uštede od 15 posto kao primjer drugima. Kad je riječ o odnosu s Vladom i HDZ-om, ističe da je ponosna i zahvalna što je bila njihov kandidat. Ipak, ističe kako je promijenila retoriku u pogledu kritika jer se u medijima stvarao privid sukoba.

"Jednostavno zato što mislim da, iako treba upozoravati na probleme, predsjednik ili predsjednica ne može koristiti svoju funkciju za nekakve populističke namjere i dobivanje nekakvih osobnih bodova."
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi uručiti Medalju grada Zagreba Budimiru Lončaru, zbog čega se diglo dosta prašine.

Na pitanje surađuje li s njim i na jednoj razini i je li joj gospodin Lončar savjetnik, odgovorila je: "Ne, apsolutno. Mislim da se predsjednik države ne treba miješati u odluke lokalne uprave i samouprave. Nikad se nisam miješala. To je stvar gospodina Bandića. Nikada u javnosti nisam govorila ni protiv koga, pa tako neću ni protiv gospodina Lončara.

"Predizborne kampanje vrlo su neplodno razdoblje, tvrdi predsjednica, i zato još ne otkriva hoće li se ponovno kandidirati. Ako se kandidira, podrška HDZ-a je izgledna. "Ja sam osoba koja ne mijenja strane i ne volim one koji ih mijenjaju. Ova dužnost je iznimna, iznimna čast, ali je iznimna odgovornost, golema odgovornost.

"Majka, Hrvatica, vjernica"

Ja sam prije svega majka. Majka, Hrvatica, vjernica, građanka Republike Hrvatske i, naravno, građanka Europske unije, i doista želim razmotriti što je to čime ja mogu pridonijeti, što je to što možemo zajedno učiniti kako bismo Hrvatsku poveli u bolji život za sve", napominje.

Osvrnula se i na izbacivanje nekih djela suvremenih autora s popisa obavezne lektire u školama, primjerice "Malog princa" i "Dnevnika Anne Frank". Ne bi, kaže, uzela sebi za pravo da odlučuje, to treba odlučiti struka, ali dodaje: "Mali princ' jedna je od mojih najdražih knjiga i to je knjiga koja me nekako drži u uvjerenju da cijeli život treba ostati dijete. 'Dnevnik Anne Frank' isto je tako jedno od vrhunskih djela." Na pitanje bi li htjela da i njezino dijete pročita te dvije knjige, predsjednica odgovara: "Apsolutno. Oni su to i pročitali." Na dodatno pitanje smatra li da bi te knjige trebale ostati na popisu lektire, predsjednica odgovara: "Da."

Komentirala je i otpis dugova najimućnijima. "Dakle, nemojmo od toga raditi skandale, fokusirajmo se na ono pozitivno, a to je da ćemo desecima tisuća ljudi omogućiti ponovni početak."

Narodu dati pravo glasa

Kada je u pitanju nacrt Zakona o pobačaju, kaže, nije ga vidjela pa ne može ni komentirati, a o samom pobačaju kaže: "Za mene život počinje od trenutka začeća do prirodne smrti. Međutim, isto tako podržavam život u svakom pogledu, uključujući i život žene, i pravo na izbor.

Mislim da se zabranom pobačaja ne mogu riješiti problemi koje imamo."
Nije vidjela ni nacrt novog zakona o referendumu, ali ističe da narodu treba dati pravo glasa. Ipak, objašnjava, referendum ne smije biti sredstvo onemogućavanja rada Vlade, ali ni prag ne smije biti tako visok da je nemoguće provesti referendum. A o postupku provjere prikupljenih potpisa inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", kaže, ne može procijeniti je li Vlada djelovala transparentno.

"Da se dopustilo ljudima koji su htjeli pogledati valjanost potpisa, mislim da bi to koristilo i Vladi, da se sad ne vrtimo u krugu rasprava, velikih priča i afera i pritom zaboravimo na građanina ove države". Neizbježna tema je i propala nabava borbenih aviona od Izraela. Predsjednica smatra da je problem možda bio u vremenu, jer se predugo čekalo s odlukom da se uopće krene u nabavu. "Možda je to čak jedan od razloga što je ovo sve odrađeno na brzinu. Možda nije bilo dovoljno vremena da se sagledaju neki aspekti."

Pravosuđe-rak-rana Hrvatske

Tromost pravosuđa rak-rana je Hrvatske, a predsjednica Grabar-Kitarović ističe da je nužno nastaviti s reformom. Za pomilovanje Huanita Luksetića čeka papire od Ministarstva pravosuđa, a na pitanje možemo li na primjeru Zorana Ercega zaključiti da Hrvatska ide u smjeru gušenja slobode govora, odgovorila je: "Naravno, slobodu govora treba izražavati, a u ovom slučaju ona se mogla izraziti na drugi način."

Za kraj se osvrnula na istup predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija i pripajanja Dalmacije i Istre Italiji. Istaknula je da je ta izjava nedopustiva, ali da je možda to rekao nesmotreno. Na pitanje trebamo li inzistirati na njegovoj smjeni, rekla je: "Mislim da će se to, nažalost, ogledati u njegovoj karijeri. Ovaj saziv EP-a gotovo je pred raspuštanjem. Ja bih poštovala činjenicu da se čovjek ispričao. Ako se ispričao, onda ne inzistiramo, a nedvosmisleno se ispričao. Mislim da svi moramo znati oprostiti."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene