Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke su bile spektakularne

Koje su najzvučnije ostavke među hrvatskim političarima, a tko se ni iz zatvora ne odriče funkcija...

Aktualno Galerija Ivo Sanader Ivo Sanader Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović Josip Aladrović Foto: DNEVNIK.hr Martina Dalić Martina Dalić Foto: DNEVNIK.hr +0 Matija Posavec Galerija 1/4 >>
Jesu li političke ostavke u Hrvatskoj toliko rijetka pojava da im se, kada se dogode, narod ne može načuditi? Josipa Krajinović donosi pregled najzvučnijih ostavki u Hrvata, ali i popis političara koji je ni iz zatvora nisu htjeli podnijeti.

Ministar rada i potpredsjednik Vlade pod teretom su kaznenih postupaka na najvišim funkcijama, s kojih – ne odstupaju.

"Ja sigurno neću biti niti sam do sada smatrao da jesam niti smatram da sam teret Vladi", rekao je Josip Aladrović u ožujku.

Ni gradonačelnik Kutine Zlatko Babić ne podnosi ostavku. U prosincu je uhićen zbog sumnji na podmićivanje i trgovanje utjecajem te je još u istražnom zatvoru.

Podsjeća to i na slučaj pokojnog Milana Bandića. Funkcije zagrebačkog gradonačelnika nije se htio odreći ni kad je bio spriječen obavljati dužnost, u istražnom zatvoru.

Pročitajte i ovo Željko Kerum ZA DNEVNIK NOVE TV Kerum: "Puljkov igrokaz je ruganje Splitu. Oni imaju neke tajne o tome što su radili. Ne vidim razloga zašto bi dao ostavku zbog svog zamjenika"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJSKUPLJI MANEVAR Splitski SDP: "Što ako Ivošević bude osuđen? Hoće li se onda treći put ići u izbore"

Neki su baš zbog tereta istražnog zatvora podnosili ostavke, kao gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Ubrzo se ponovno kandidirao i pobijedio. I danas je gradonačelnik s kaznenim postupkom.

Baš kao i međimurski župan Matija Posavec. Odrekao se fotelje, priznao kazneno djelo, pa se kandidirao i ponovno zasjeo u istu fotelju: "Ja vjerujem da ćemo ovu ružnu epizodu što prije zaboraviti i da ćemo i dalje Međimurje razvijati."

Sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića afere su dovele do odlaska s funkcija u HDZ-u, ali ne i s mjesta župana. Ni Božidar Kalmeta nije se odrekao dužnosti gradonačelnika kad je potvrđena optužnica prije pet i pol godina.

"Ja sam nevin čovjek i ja ću to dokazati, povlačenja nema", rekao je Božidar Kalmeta 2016. godine.

Nepravomoćno je oslobođen, za razliku od bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzelkoja nije odstupala pa je u istražnom zatvoru provela pet mjeseci.

Lovro Kuščević i kad je pod pritiskom morao ostaviti ministarsku fotelju, zasjeo je u onu saborsku. Ostavku iz moralnih razloga podnijela je Mirela Holy zbog afere s e-mailom prije 10 godina te Ana Stavljenić Rukavina prije 21 godine zbog smrti pacijenata u aferi Baxter.

"Dajem ostavku jer ne želim biti uteg niti predsjedniku Vlade niti Vladi niti Hrvatskoj demokratskoj zajednici", izjavila je Martina Dalić u svibnju 2018. godine.

Tako je prije četiri godine u društvu premijera Martina Dalić presjekla krizu Vlade zbog afere Hotmail.

Najspektakularnija pak bila je ostavka premijera.

U srpnju 2009. godine Ivo Sanader je izjavio: "U životu postoje trenuci za nove početke. Ja sam osobno za mene zaključio da je ovo jedan takav trenutak. Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge."

Misterij te ostavke ostao je do danas. Nakon što se povukao, bivši premijer je i uhićen, pa je to bio početak dugih sudskih procesa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene