Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvotrećinska većina

Orbanov trijumf: "Naša pobjeda je tako velika da se vidi s Mjeseca. A pogotovo iz Bruxellesa"

Viktor Orban proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima u Mađarskoj. Time se aktualni mađarski premijer nalazi pred četvrtim uzastopnim mandatom.

U 10-minutnom obraćanju u stranci Fides u Budimpešti, uz skandiranje, Viktor Orban proglasio je pobjedu.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Tihomir Cipek, Marija Miholjek i Saša Kopljar Dan nakon izbora Tko je u boljoj poziciji i kakva sudbina čeka onoga tko ne sastavi Vladu?: "Neki su ogorčeni, ali drugi..."

"Naša pobjeda je tako velika da se vidi sa Mjeseca, a naročito se vidi iz Bruxellesa", rekao je među ostalim.

Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih tjedana mogla poremetiti Orbanovu kampanju, natjeravši ga na neugodno manevriranje kako bi objasnio desetljeće stare poslovne odnose s Rusijom. No, uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fides da bi šestostranački oporbeni savez Petera Marki-Zaya, koji obećava popravak veza s Europskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Preliminarni rezultati nakon 57,6 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da je Orbanova stranka Fides vodeća s 55,7 posto glasova, prema 32,5 posto za oporbeni savez Marki-Zaya. Fidesz je također u prednosti u velikoj većini izbornih jedinica u kojima se bira jedan zastupnik.

Na temelju trenutnih djelomičnih rezultata, Nacionalni izborni ured objavio je da će Fides imati 134 mjesta, dvotrećinsku većinu, a oporbeni savez 58 mjesta. Stranka krajnje desnice pod nazivom Naša domovina također bi ušla u parlament prešavši prag od pet posto. 

 

Referenudum o LGBT pravima

U Mađarskoj se danas odlučivalo o četvrtom mandatu Viktora Orbana i njegove konzervativne stranke Fides. U Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata. Prvi put Orban je na izborima bio suočen s ujedinjenom oporbom, koju vodi konzervativac Peter Marki-Zay. Osim za novi saziv parlamenta, Mađari su danas glasovali i na referendumu - o zabrani LGBT tema u školama.

Godinama u zemlji raste zabrinutost zbog stanja s demokracijom. Orban vodi zemlju već 12 godina. Brojni su upitnici vezani za ljudska prava, kvalitetu demokracije...

"U nekim mjestima izlaznos i preko 80 posto"

U Budimpešti izbore prati reporter Hrvoje Krešić koji je u Dnevniku Nove TV razgovarao s voditeljem hrvatskog izaslanstva pri OESS-u Davorom Bernardićem.

"Na biračkim mjestima na kojima je bila hrvatska delegacija nije bilo problema. Preko 80 posto je izlaznost u nekim mjestima. Postoji velika želja za promjenama. Ljudi su skeptični prema glasovima koji će doći iz unutrašnjosti Mađarske, ruralnih sredina. Vjeruju da će utrka biti teška", rekao je Bernardić.

Postoji i bojazan oko muljanja s izbornim kutijama. "O tome se špekuliralo. Treba reći da je izborni sustav takav da se pola zastupnika bira sa lista, a pola direktno. Teoretski stranka koja pobjedi na izborima može izgubiti same izbore. To je nešto što nije dobro. Vidjet ćemo što će biti", dodao je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene