Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV

VIDEO Martina Dalić zanijemila na Bagino pitanje: ''Pa nisam vas pitao jeste li ukrali milijun eura''

Gospodarstvenici će u srijedu doznati paket mjera pomoći koje im je pripremila Vlada za ublažavanje energetskog udara. Gospodarstvenici traže puno, a Vlada ima malo. Šefica Podravke i bivša ministrica gospodarstva i financija Martina Dalić za Dnevnik Nove TV otkriva u kojem smjeru bi ona išla s mjerama.

Vlada je pripremila sveobuhvatan paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvenicima, a predstavit će ga u srijedu. Šefica Podravke i bivša ministrica gospodarstva i financija Martina Dalić za Dnevnik Nove TV komentirala je inflaciju i mjere Vlade. 

Na pitanje kako je Podravka preživjela energetski udar, Dalić odgovara: "Podravka je od sredine prošle godine suočena s rastom cijena svih sirovina. To znači poljoprivrednih proizvoda, ambalaže... Radi se negdje o rastu između 12 i 13 posto ukupnih materijala, troškova, izrade, uključujući energiju. Cijela prehrambena industrija to doživljava. Zastoj u lancu opskrbe, rast cijena", kazala je. 

Na pitanje o rastu cijena hrane i rastu cijena gnojiva kaže: "Ekonomski sustav je međusobno povezan. To povećava troškove proizvodnje, očigledno i Petrokemije. To znači da će se to preliti u idući krug, u troškove sjetve, troškove žitarica", ističe. 

Na pitanje o drugom valu inflacije odgovara: "Teško je prognozirati, ali sve signalizira da ide na to", izjavila je. 

Dobro je što Vlada ide s paketom mjera, dodala je. Na pitanje o smanjenju PDV-a na struju i plin kaže da tek trebamo vidjeti kakav će taj paket biti. 

"Trebalo bi primijeniti određenu kombinaciju mjera, za gospodarstvo ja bih uvijek dala svoj glas za smanjenje poreza na dohodak, to su porezi koji utječu na našu konkurentnost, a to će rezultirati povećanjem plaća", izjavila je Dalić. 

Podravka je u godinu dana dva puta povećavala plaće. Dalić navodi razloge. "Više je razloga za povećanje plaća, između ostaloga, zato što smo bili suočeni s odlaskom visokokvalificirane radne snage. Želimo privući mlade radnike, pozicionirati Podravku kao poželjnog poslodavca, želimo da radnici žive s kompanijom i sudjeluju u dobrim rezultatima kompanije", dodaje. 

Ponovo je komentirala rast cijena. "Ove šokove, koliko god da su teški, nažalost, ekonomski sustav ih mora apsorbirati", napominje. 

"Svi koji se bave ekonomijom znaju da vrijeme koje je iza nas, a to je bilo vrijeme u kojem cijene uopće nisu rasle, u kojem su kamate bile negativne, u kojem je financijski sustav bio preplavljen novcem, u stvari, nije makroekonomski normalno vrijeme. Koliko god su ovi udari teški za standard, rast cijena jesu jedan puno normalniji makroekonomski pokazatelj."

Komentirala je izjavu guvernera Vujčića da trgovci trenutno napumpavaju cijene uoči dualnih cijena.

"Teško je to s moje pozicije vidjeti. Guverner ima veći uvid. Konkurencija je iznimno jaka, s obzirom na snagu konkurencije, nema prostora za bilo kakvo prekomjerno podizanje cijena. Mi na polici pratimo cijene konkurencije i ne primjećujemo da postoji bahato povećanje cijena u ovoj industriji u kojoj mi jesmo", pojašnjava. 

Najavila je kako će Podravka sigurno imati promjena u vezi sa svojom ambalažom, a vezano za uvođenje "zelene Europe". 

"Taj plan je dobar i poželjan što se tiče klimatskih promjena, ali je i skup. Ambalaža će morati biti reciklažna, mi ćemo se tim promjenama morati prilagoditi. Takvih promjena ima mnogo", napomenula je. 

Na pitanje čuje li se s premijerom Plenkovićem, Martina Dalić je zašutjela na nekoliko sekundi.

Na pitanje što je tako zanijemila, kratko je rekla: "Pa jesam, shvatila sam vaše pitanje kao privatno pitanje." Kaže da kao predsjednica Uprave Podravke sudjeluje na raznim forumima i da u tom kontekstu surađuje s Vladom. 

Ministar Ćorić našao se u aferi zbog e-mailova. Martina Dalić također je otišla s pozicije ministrice zbog e-mailova. Na pitanje ima li mu što savjetovati i poručiti, odgovara: "Nisam imala vremena ispratiti vijesti. Ne bih se upuštala u davanje savjeta, no ove teme o kojima smo razgovarali su važna pitanja i kao građanka očekujem da se društvo bavi pitanjima koja vode rješavanju problema. Vidimo jako puno tema koje su na ruban način relevantne", poručuje. 

Pročitajte i ovo Zdravko Marić porezna konferencija Inflacija sve više pritišće i građane i poduzetnike: "Povećanje cijena je neizbježno"

Pročitajte i ovo Martina Dalić Dobar potez ili rehabilitacija? Što o novoj šefici Podravke kažu domaći poduzetnici: "Ima stav i to je jako dobro. Mi te osobe zovemo prčevite"

Kaže kako Podravka u ovome trenutku ima vrlo stabilne financijske temelje i da imaju vrlo ambiciozan plan i strategiju. Nije željela govoriti o planovima za neke eventualne akvizicije Podravke. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene