Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosinac bez kiše

HRVATSKI KLIMATOLOZI ZABRINUTI 'Neke vrste neće ovo podnijeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme u Splitu i u utorak je bilo toplo, proljetno, a more se još više povuklo. Oseka na Bačvicama je sve veća. Klimatolozi i hidrografi upozoravaju na ekstreme.

Ovo je prvi prosinac bez kapi kiše, poručuju splitski meteorolozi. No, ipak, najavljuju buru i zahladnjenje već od noćas.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Na Zemlji sve toplije Klimatolozi tvrde: Temperaturnih skokova bit će sve više

Da Splićani i njihovi gosti uživaju u toplom vremenu uopće nije dvojbeno. Ali zbog oseke, tamo gdje bi trebalo biti more, šeta se i igra nogomet. Toplo vrijeme traje već skoro 45 dana zaredom. Kiši ni traga.

PORUKE KOJE SU UZDRMALE SVIJET 'Stojimo na rubu litice, ili ćemo stajati ujedinjeni ili ćemo svi posrnuti'

Uživaju djeca i veliki, ali pitanje je što nam nosi ovaj dugi period toplog vremena. Jer more se povuklo, čak 50 metara dalje.

'Ovdje sam 50 godina, gledam, pratim. Oseke su bile i prije i veće, ali to je bilo kratko. Sad je to konstantno, uvijek velika oseka. Ovo nikako nije dobro, ni prirodno', rekao je Drago Krpetić, stanovnik Splita.

Oseka trenutno nastaje zbog toga što visok tlak iz atmosfere pritišće more i gura ga od obale.

'Tlak zraka je već mjesec dana 1030 hektopaskala i zbog pritiska na more pojavljuje se oseka', rekao je klimatolog Oceanografskog instituta u Splitu, Ivica Vilibić.

No, oseka je ipak privremena, prava opasnost je zagrijavanje atmosfere i mora i rast trajne razine. 'Neke vrste neće podnijeti toplo more i možda će izumrijeti', smatra klimatolog Vilibić. U Hidrografskom institutu u Splitu sustavno mjere razine mora i one stalno rastu.

'Svjetska predviđanja najavljuju rast od 80 do 100 cm. Trebat će dizati rive jer će biti poplava', kaže Nenad Leder, ravnatelje Hidrigrafskog instituta Split. Sa siječnjom bi trebali stići zahlađenje, ciklona i kiša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene