Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sirovina za kemijsko oružje

Kemijske tvari NEĆE se prekrcavati u Hrvatskoj, evo koja je zemlja pristala na to

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je kako se u Hrvatskoj neće prekrcavati kemijske supstance iz Sirije.

Supstance od kojih je moguće napraviti kemijsko oružje neće biti prekrcane u Hrvatskoj, već najvjerojatnije u Italiji, rekao je u nedjelju premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno"

Evo što Hajdaš Dončić misli o prekrcaju kemijskih tvari na Jadranu

Premijer je rekao da je Hrvatska prekasno primila zahtjev za prekrcaj te da on neće biti obavljen na našem teritoriju. Dodaje kako je hrvatska javnost racionalno reagirala na najavu da postoji mogućnost prekrcaja kemijskih supstanci od kojih je bilo napravljeno oružje u Siriji.

Prekrcaj će se obaviti na području Mediterana, u susjednoj nam Italiji. 'Neće biti ništa od toga zato što je Italija nakon dugog razgovora, nama se pristupilo relativno kasno, prihvatila da se to obavi negdje u Italiji', izjavio je Milanović dodavši da je Hrvatska bila na to spremna.

'Hrvatska je bila na to spremna i ja sam namjerno prije tjedan dana otvorio tu temu da se javnost uvjeri o čemu se tu radi, dakle sigurnosno to nije opasno', izjavio je premijer Milanović.

Podsjetimo, Organizacija za uništenje kemijskog oružja (OPCW) tražila je zemlju koja će biti 'domaćin' uništenja sirijskog kemijskog arsenala. Prošli mjesec Albanija je pod pritiskom javnosti odbila sudjelovati, što je primjer na koji se pozvao premijer Milanović kada je zatražio javnu raspravu o hrvatskom sudjelovanju u transportu. Navodno bi operacija pretovara trajala dan ili dva pod nadzorom OPWC-a.

Komponente za kemijsko naoružanje bi se iz sirijskih kemijskih postrojenja prvo transportirale do sirijske luke Latakije, tamo bile utovarene na danski komercijalni brod i zatim negdje u Sredozemlju bile bi pretovarene na 200 metara dug američki brod MV Cape Ray koji iz sigurnosnih razloga ne može uploviti u sirijsku luku. Cape Ray je opremljen sustavima za hidrolizu i kemijske tvari se mogu neutralizirati negdje na moru, vjerojatno na Atlantiku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene