Na Međunarodni dan mladih, Mreža mladih Hrvatske došla je na Markov trg s upozorenjem da su oni stvarna rizična skupina u vrijeme pandemije. Tvrde, imaju ozbiljne egzistencijalne probleme.

Galerija Zahtjevi mladih Vladi - 1 Zahtjevi mladih Vladi - 2 Zahtjevi mladih Vladi - 3 +4 Karlo Barić

Mreža mladih odlučila je predati svoje zahtjeve Vladi. "Na taj način želimo predložiti neke mjere za koje mi smatramo da bi poboljašale život mladih u RH i zadržali te iste mlade u Republici Hrvatskoj", kazao je Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske. 

Vezani članci Milica Šostar, Igor Šostar i Sanja Jurišić Život u Zvonimirovu gradu: ''Knin je danas pun ljudi, svi će oni nestati za 10 dana, uvijek ista priča. Mi ostajemo i borit ćemo se" Mladi u kafiću, ilustracija Plenkoviću, evo ideje: Mlade nagrađuju sa 150 eura ako se cijepe, novac mogu potrošiti na hotele, avio karte ili koncerte

Poticali bi stabilno zapošljavanje na neodređeno. Studentske radne sate zbrojili bi u staž. Student prava Karlo Barić, koji honorarno zarađuje kao dostavljač na biciklu, kaže: "Imaju taj neki kukavički mentalitet, nema discipline više. Od staraca dobiju 100 kuna tjedno". Na pitanje koliko on uspijeva zaraditi mjesečno, odgovara: "Pa ako je dobar mjesec, 15 - 16 tisuća kuna".

Iz Mreže mladih predlažu stambeno zbrinjavanje mladih kroz dugotrajni povoljni najam i ulaganje u stanogradnju. Uložili bi u strukovno i dualno obrazovanje. "Završila sam gimnaziju. Radila sam u kafićima, kao konobarica. Kao konobarica mogu pronaći stalni posao, ali to ovisi o vlasniku...", kaže Ana Horvat. Na pitanje ima li komu ostaviti dijete, kad bi sada radila, odgovara: "Nemam ga trenutno baš nigdje ostaviti".

Mlade bi, vele u Mreži mladih, uključili u donošenje odluka. Nemaju, kažu, više ni ministarstvo. "Vidjet ćemo kako će to funkcionirati s državnim uredom za demografiju i mlade, ali da, ministarstva nemamo više", rekla je Jovana Kepčija Pavlović.

Napravili bi i kratkoročni plan koji bi riješio potrebe mladih za vrijeme pandemije. "Nekako malo svi pokušavamo više brinuti o egzistenciji. Zabave nema toliko, jer imamo puno više problema s obzirom na egzistenciju. Zabava će morati pričekati" rekla je Branimira Penić iz karlovačke udruge Carpe Diem. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju