Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je znati

Vozite se u ledenom autu na posao? Ovo morate odmah učiniti kako biste se brže zagrijali

Ilustracija - 5
Ilustracija - 5 Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija - 8 Ilustracija - 8 Foto: Getty Images Ilustracija - 7 Ilustracija - 7 Foto: Getty Images Ilustracija - 6 Ilustracija - 6 Foto: Getty Images Ilustracija - 5 Ilustracija - 5 Foto: Getty Images +3 Ilustracija - 4 Galerija 1/8 >>
Mnogi vozači drhtali su ovih dana u automobilima na putu do posla zbog sporog zagrijavanja automobila. No postoji jedan trik koji vam može olakšati taj problem.

Vožnja u hladnom automobilu u ranim jutarnjim satima stvara nelagodu pa će mnogi od nas vozilo upaliti nekoliko minuta ranije i okrenuti grijanje na najjače u nadi da će nam tako brže početi puhati topli zrak. No najčešće se pokaže da samo sjedimo u hladnom autu dok po nama puše upravo suprotno – hladni zrak koji nam vožnju čini još neugodnijom.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji puno učinkovitiji način za zagrijavanje unutrašnjosti vozila.

Ilustracija - 5 Ilustracija - 6 (Foto: Getty Images)

"Prilikom ulaska u automobil trebate uključiti hlađenje i isključiti ventilator", tvrde stručnjaci iz američkog Trusted Automotive Professionals Association. Njihov savjet za vožnju u hladnim zimskim danima naišao je na brojne upitnike, no, kako kažu, ovo se nekome možda čini čudno, ali upravo tako funkcionira sustav grijanja/hlađenja automobila.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 Važno je znati Sreli ste psa sa žutom maramom? Ovo nikako nemojte učiniti

Nakon što ste se neko vrijeme vozili, potrebno je isključiti hlađenje, uključiti grijanje i pokrenuti ventilator. Na taj će se način automobil brže zagrijati nego da je grijanje odmah postavljeno na najvišu temperaturu te da ventilacija puše hladan zrak koji se još nije ugrijao.

Ilustracija - 5 Ilustracija - 8 (Foto: Getty Images)

U čemu je stvar?

Na prvi pogled trik prkosi logici, ali ima smisla. Grijaća jezgra koju većina automobila ima u armaturnoj ploči sastoji se od rebara, slično klasičnim radijatorima. Peraje stvaraju veliku površinu kako bi zrak koji prolazi kroz grijaću jezgru mogao pokupiti što više topline, koja zatim ulazi u unutrašnjost automobila kroz ventilacijske proreze, pojašnjava TAPA.

Ilustracija - 5 Ilustracija - 4 (Foto: Getty Images)

Tekućina u jezgri grijača zagrijava se viškom topline iz motora pa kada uključite grijač, zapravo hladite motor. Ako želite da se motor brže zagrije, prvo morate zaustaviti gubitak topline, odnosno isključiti grijač ili uključiti hlađenje. To je slično zagrijavanju pećnice - ne ostavljajte vrata pećnice otvorena jer ćete izgubiti svu toplinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Povratak u zemlju Sarma na skijanje, skupi parfemi i cigarete za doma: Provjerite što sve smijete, a što ne smijete nositi preko šengenske granice

Isključite ventilator kako biste osigurali da zrak ne puše preko grijaće jezgre i oduzima toplinu s nje. Na taj će se način toplina zadržavati u rashladnom sustavu motora, smanjit će mu se rashladni kapacitet pa će se motor brže zagrijati. Tek kada je motor dobro zagrijan, uključite i grijanje (grijaća jezgra) i ventilator koji će topli zrak pokrenuti u unutrašnjost automobila.

Ilustracija - 5 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Automobili s automatskom klimom koja vam omogućuje namještanje temperature to sve čini automatski. Normalno je da u automobilu s automatskim klima-uređajem ventilator ne puše kada upalite hladan automobil, a inženjeri vozila već dugo znaju tu tajnu i programirali su je u automobil. Ventilator ne radi dok nema dovoljno topline iz motora za zagrijavanje zraka, osim ako ne želite sporije zagrijavati automobil i ručno aktivirati ventilator.

Taj je trik od pomoći i ako se automobil pregrije. Tada klimu treba postaviti na maksimum ili grijanje, upaliti ventilator na punu brzinu i otvoriti sve prozore. To će raspršiti toplinu motora kroz jezgru grijača i pomoći u hlađenju motora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene